Министарство пољопривреде: Подстицаји за биљну и сточарску производњу

Министарство пољопривреде одобрава, на основу конкурса, подстицајна средства за биљну и сточарску  производњу. Износ подстицаја  је од хиљаду динара по 15 хиљада по једном грлу.

Сточарска производња у Србији и даље је у великој кризи и утолико су значајнија средства која ресорно министарство даје пољопривредницима у виду подстицајних средстава.

Срђан Зафировић из ПССС у Врању подсећа да је у току конкурс на који би требало да се јаве они који тове јунад , јагњад и јарад. Овај конкурс важи за оне који су грла предали кланици или фирмама које се баве извозом и то у периоду од 1. јула 2020. до краја јуна ове године. Захтеви за остваривање подстицаја подносе се до краја јуна .

По условима конкурса, јунад на фарми мора да проведе 120 дана. Износ подстицаја није промењен у односу на прошлу годину. У циљу  сузбијања неконтролисаног увоза  меса,  према најавама из ресорног министарства у четвртак би  на седници Владе, требало да буде донет  посебан правилник  за обележавање српског меса у свакој продавници.  Код свежег меса, у малопродаји ће морати да стоји српска заставица да је то произведено од хране из Србије, најављују из  ресорног министарства.

Зафировић је истакао да је износ подстицаја за јунад 15 хиљада динара, а минимални број грла предатих кланици је 3. За јагњад и јарад висина подстицаја је две хиљаде динара, а минимални број предатих примерака је 10. Код  товљеника је тај број такође 10 а подстицај је хиљаду динара.

Држава ће убудуће  настојати да интервенише  у случају када цена коштања падне испод производне цене  и то када је у питању  свињско, говеђе и  пилеће месо,.

До 4. јуна актуелан је и јавни позив  који се односи на побољшање услова у биљној производњи у области воћарства, виноградарства, повртарства, као и производњу ароматичног биља.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 02 јун 2021 09:15

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Пренос моштију у Спомен костурницу манастира Свети Никола - Радио Телевизија Врање https://t.co/5gSUX729Z3 via… https://t.co/FBVg3Y12m4
Градоначелник: Стадион по УЕФ-а стандардима утицаће на развој града - Радио Телевизија Врање… https://t.co/XImMUgmYUz
Отвара се Школа за мале истраживаче - Радио Телевизија Врање https://t.co/8frrx5gjEL via @tripplesworld https://t.co/TLADecdDPJ
Follow RTV Vranje on Twitter