Обавезан упис у Виноградарски регистар

У циљу усклађивања са стандардима ЕУ, виноградари у Србији и ове године имају обавезу да пријаве све површине под виновом лозом.

Сврха уписа  је да се тачно утврде површине под виновом лозом, са свим својим карактеристикама и специфичностима, као и производни потенцијал.

На основу досадашњих пријава за Виноградарски регистар, у сва три виногорја врањског подреона, Буштрањском, Вртогошком и Сурдуличком, производњом грожђа и вина бави се хиљаду и 600 виноградара.

Mр Небојша Младеновић директор Пољопривредне службе у Врању подсећа виноградаре да Законом о вину, ову обавезу имају сва правна, односно физичка лица и предузетници који имају виноградарске парцеле веће од 10 ари. Ова обавеза се такође односи и на виноградаре који имају мање од 10 ари винограда, а своје грожђе стављају у промет.

Центар за подношење захтева је у Нишу, а Пољопривредна служба Врање помаже да се ови захтеви правилно попуне. Ако дође до промене, у регистар се уписују промене у року од 15 дана од дана настале  измене.

Младеновић каже да се уписују власници, парцеле, подлоге, колико се приноса добија, количине шећера у грожђу,као и која је сврха произведеног рода, да ли се ради о преради грожђа у вино или су то стоне сорте за конзумирање.

Ресорно министарство оваквом регистрацијом има увид у потенцијал виноградарства и винарства у Србији, може на време да уочи проблеме и потребе произвођача и правовремено реагује.

То се првенствено односи на доношење мера везаних за подизање нових винограда, као и набавку опреме за прераду и дистрибуцију грожђа и вина.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 29 септембар 2020 19:47

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Укинута ванредна ситуација - Радио Телевизија Врање https://t.co/9xUB5T2oXw via @tripplesworld https://t.co/MBhXCrklrm
Милица и Катарина на Републичком такмичењу младих талената - Радио Телевизија Врање https://t.co/fST75lNBhZ via… https://t.co/AYGcmoBABb
Јако невреме у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/ViPTAmme7n via @tripplesworld https://t.co/v1o4t0owov
Follow RTV Vranje on Twitter