Пољопривреда

Пољопривреда

За садњу јагода најбитније је засадити је током јула и августа месец. Летња садња је, кажу стручњаци, веома битна за добар профит.

Летња садња јaгоде је знатно повољнија у односу на пролећну или јесењу. Разлог је тај што пољоприврдни пеоизвођачи већ у наредној сезони могу да очекују добар принос, од 7 до 10 тона по хектару

„Битно је да пољoпривредни произвођачи садњу јагода обаве током јула и до половине августа месеца. Најкасније до краја августа. Важно је да земљиште буде добро припремљено, да непосредно пре садње, уколико се сади на фолији, те гредице буду претходног дана заливене, односно поквашене, како би земља налегла, а након тога се развлачи фолија“, каже Сузана Јеркић из Пољопривредне саветодавне службе.

По њеним речима већина произвођача греши и у томе што не кваси греде и на сувој земљи развлаче фолију.

„Земљиште се у том случају не слегне и та фолија одступа од гредице, тачније прави се простор у коме се појављују коровске биљке. Најбитнија је да пољопривредни произвођачи спроведу садњу на време, да користе здрав садни материјал и да се садња обавља по облачном времену или у раним јутарњим и касним поподневним сатима“, истиче Јеркић.

Воћари, који се баве садњом јагоде треба да обрате пажњу и на саме живиће, тачније да провере да ли постоје оштећења на њима. Уколико виде неправилности, онда их треба одбацити. Битно је и то да прозвођач који подиже јагоду у овом периоду мора да има систем за заливање. Без заливања долази до сушења.

 

Последњи пут измењено петак, 18 јун 2021 13:24

Променљиве временске прилике лоше утичу и на пољопривредне културе. Стручњаци кажу да је пшеница била у лошем стању и само они који су применили све агротехничке мере на време, спречили су веће штете.

У Пчињском округу ће бити мањих приноса него ранијих година, али многи пољопривредници су адекватно применили све мере и заштитили усеве у значајној мери.

„Ова пшеница је била у јако лошем стању због велике количине падавина, али смо успели да је заслугом пољопривредног произвођача, који примењује све агротехничке мере спасемо. Нама је циљ да немамо високу пшеницу, слама служи за заоравање жетвених остатака, не да би се скинули са њиве, већ заорали, да би микроорганизми радили, да би се обогатило ово змљиште, на коме нисмо имали употребу стајњака“, објашњава Нада Ђоковић Лазовић из Пољопривредно стручне службе у Врању. 

Сунце је неопходно како би се зрно наливало. Важно је само да температуре не буду изнад 30 степени, каже Лазовић Ђоковић.

“Како је година кренула, задовољни смо. Надам се да ће и временски услови бити бољи до краја жетве. Добро је њива поднела ову разлику температуре. Прво је било превише влаге, па онда суша, земља је попуцала. Све у свему, није тако лоше, ми смо задовољни“, објашњава Драган Накић дугогодишњи ратар из Бујановца. 

Дејан Ивановић се осим ратарством бави и повртарством и сточарством. Каже да ће род повртарских култура бити добар, а за кукуруз су се уплашили у клијању, али се опоравља.

„ Кукуруз је идеалан. Имали смо проблема око клијања, јер су у то време били сушни периоди, али сада је добар“, каже Дејан Ивановић, пољопривредник. 

Пољопривредници се надају да ће се временске прилике стабилизовати и да ће овогодишњу сезону завршити у плусу. Свему томе кумовала је и епидемиолошка ситуација, али доћи ће ваљда бољи дани, кажу, и да ће напокон квалитет наћи пут до купаца.

 

Последњи пут измењено уторак, 15 јун 2021 15:41

Министарство пољопривреде одобрава, на основу конкурса, подстицајна средства за биљну и сточарску  производњу. Износ подстицаја  је од хиљаду динара по 15 хиљада по једном грлу.

Сточарска производња у Србији и даље је у великој кризи и утолико су значајнија средства која ресорно министарство даје пољопривредницима у виду подстицајних средстава.

Срђан Зафировић из ПССС у Врању подсећа да је у току конкурс на који би требало да се јаве они који тове јунад , јагњад и јарад. Овај конкурс важи за оне који су грла предали кланици или фирмама које се баве извозом и то у периоду од 1. јула 2020. до краја јуна ове године. Захтеви за остваривање подстицаја подносе се до краја јуна .

По условима конкурса, јунад на фарми мора да проведе 120 дана. Износ подстицаја није промењен у односу на прошлу годину. У циљу  сузбијања неконтролисаног увоза  меса,  према најавама из ресорног министарства у четвртак би  на седници Владе, требало да буде донет  посебан правилник  за обележавање српског меса у свакој продавници.  Код свежег меса, у малопродаји ће морати да стоји српска заставица да је то произведено од хране из Србије, најављују из  ресорног министарства.

Зафировић је истакао да је износ подстицаја за јунад 15 хиљада динара, а минимални број грла предатих кланици је 3. За јагњад и јарад висина подстицаја је две хиљаде динара, а минимални број предатих примерака је 10. Код  товљеника је тај број такође 10 а подстицај је хиљаду динара.

Држава ће убудуће  настојати да интервенише  у случају када цена коштања падне испод производне цене  и то када је у питању  свињско, говеђе и  пилеће месо,.

До 4. јуна актуелан је и јавни позив  који се односи на побољшање услова у биљној производњи у области воћарства, виноградарства, повртарства, као и производњу ароматичног биља.

Последњи пут измењено среда, 02 јун 2021 09:15

У току је откуп купина следећих сорти:

  • чачанка
  • лох нес
  • тон фри
  • трипл краун

Сви заинтересовани пољопривредници могу се јавити на телефон 061/ 6821161, где ће добити додате информације о условима и начину откупа.

Ратарске културе су у фази интензивног развоја и сада им је потребна прихрана и заштита од биљних болести, које могу значајно умањити очекивани род. 

Изразито променљиве временске прилике у мају су очекиване, али узрокују и пораст корова на њивама и бројне болести култивисаних биљака. С обзиром да на овом подручју нема тржишних вишкова кукуруза и пшенице, важно је задржати оптималне приносе, јер цене свих житарица на берзи расту. 

Нада Лазовић Ђоковић из Пољопривредне саветодавне службе Врање саветовала је ратарима да ураде заштиту од кукуруза, јер је највећи проблем код ове ратарске културе сузбијање корова у фази од 2 до 10 листа.Такође је саветовала да ураде обавезно два међуредна култивирања једно у фази 3 до 4 листа на дубини од 5 до 6 сантиметара, уз примену азотних ђубрива. Друго култивирање би требало обавити у фази од 8 до 9 листова.

У којој је фази развоја пшеница зависи  од тренутка сетве али и примењене агротехнике.Требало би да је завршена заштита од корова, као и прихрана аминокиселинама. Највећим делом се сва поља под пшеницом налазе у фази цветања.

Нада Лазовић Ђоковић упозорава да фузариоза класа може направити велике штете. Може доћи до смањивања приноса, али и до стварања микотоксина, што  се приликом конзумирања уноси у организам. За сузбијање ове гљивичне болести пшенице требало би користити регистроване препарате, а сада су доступна и микробиолошка средства. На огледима пољопривредне службе дала су изванредне резултате. 

Стручњаци процењују да је пандемија у целом свету узроковала пораст цена свих житарица, јер су богатије земље почеле да гомилају залихе услед неизвесности и дуготрајне кризе. Иако глобалне размере  раста цена житарица не можемо да избегнемо, већина берзанских стручњака сматра да код нас не би требало очекивати поскупљење хлеба.

 

Последњи пут измењено среда, 26 мај 2021 14:23
Страна 1 од 111

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Укинута ванредна ситуација - Радио Телевизија Врање https://t.co/9xUB5T2oXw via @tripplesworld https://t.co/MBhXCrklrm
Милица и Катарина на Републичком такмичењу младих талената - Радио Телевизија Врање https://t.co/fST75lNBhZ via… https://t.co/AYGcmoBABb
Јако невреме у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/ViPTAmme7n via @tripplesworld https://t.co/v1o4t0owov
Follow RTV Vranje on Twitter