Пољопривреда

Пољопривреда

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде објавило је Правилник о додели бесповратних средстава у оквиру пројекта за конкурентну пољопривреду.

О детаљима Правилника за наш програм говори Срђан Зафировић, саветодавац Пољопривредне стручне службе.

Први пут је Министарство објавило Правилник, како би заинтересовани на време могли да припреме све што је потребно и испуне услове који су предвиђени, пре објављивања јавног позива у априлу.

-Правилник се односи на програм подршке за инвестиције у примарну пољопривредну производњу и програм подршке у откупу, преради и маркентингу. Други правац је више за прерађиваче, односно за правна лица.  За цео програм право да конкуришу имају физичка лица, пољопривредна газдинства која су у активном статусу и комерцијалног су типа, каже Зафировић.

Пољопривредним произвођачима најбитније су инвестиције које се односе на примарну пољопривредну производњу, на инвестирање у опрему и механизацију. Минимални износ за који могу да конкуришу је 20 хиљада евра, а максимални 50 хиљада евра.

-50 посто од дозвољене инвестиције су бесповратна средства,  40 посто је кредит банке и 10 посто је учешће пољопривредних произвођача. Списак банака преко којих ће се одобравати кредити ће накнадно бити објављен на сајту Министарства пољопривреде, додаје Зафировић.

До објављивања јавног позива пољопривредни произвођачи морају да испуне услове предвиђене Правилником у чему ће им помоћи Пољопривредна стручна служна.

Они подсећају и да су у току актуелни подстицаји, као што је подстицај по хектару за оне који су прошле године регистровани. У току су и подстицаји у области сточарства.

Последњи пут измењено среда, 31 март 2021 13:10

Пољопривредници, који су претходне године добили основне подстицаје по хектару, у 2021. години бити аутоматски исплаћен новац на рачун, без подношења захтева и то већ од 10. марта 2021, саопштило је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде. Само за ову меру подршке, Министарство је обезбедило готово 7,5 милијарди динара.

Имајући у виду да је цена нафте снижена, привремена мера помоћи државе по хектару, која се спроводила две године, ставља се ван снаге. Надлежне институције ће пратити кретања цене нафте на тржишту и у случају наглог раста, поново реаговати.

Нови корисници субвенција, који у 2020. години нису остварили право на основне подстицаје, а уписани су у Регистар пољопривредних газдинстава (РПГ) пре 30.09.2020, довољно је да за добијање поменуте субвенције пошаљу следеће податке: име и презиме, број пољопривредног газдинства (БПГ) и ЈМБГ на мејл Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..  Рок за слање је период од 1. марта до 30. априла.

 

Прихрана стрних жита уреом је завршена и у наредном периоду треба приступити прихрани азотом. Стручњаци саветују да то буде у две фазе, и да пољопривредници не користе пуну количину азота, јер може доћи до презасићења биљке.

Сетва житарица била је у оптималним роковима, тако да се пшеница налази у фази бокорења. Пољопривредни произвођачи у претходних месец дана прихрану су вршили уреом, а у наредном периоду саветује се прихрана азотом, јер су биљке већ почеле вегетацију.

Нада Лазовић Ђоковић, саветодавац у Пољопривредној саветодавној стручној служби саветује да та прихрана буде од 40 до 60 килограма чистог азота и да буде подељена у две етапе:

''Да сад прва прихрана буде негде до петог, десетог марта и то са 60 посто. Саветујем да то буде негде од 100 до 150 килограма кана, а друга прихрана буде за 20 до 25 дана за период влатања. Ова година је идеална година за стрна жита, тако да саветујем да не користе пуну количину азота, јер остаће плитак корен, биљка пшенице усваја азот у количини све док га има, биљка воли азот, тако да може доћи до претеране употребе азота зато и саветујем да буде из два дела да не би остао плитак корен, да дође до наздемне масе и да после имамо класове који су кратки и штури. Влатање нек буде 100 килограма.''

Обавезна је примена и НПК ђубрива, јер је незаштићена биљка погодна болестима и штеточинама. Обавезна је и употреба хербицида уз стручну консултацију.

Због ниских температура у претходном периоду дошло је и до промрзавања житарица, али пољопривредни произвођачи немају разлога да се плаше, кажу у Пољопривредној саветодавној служби.

''Саветујем пољопривредне произвођаче да обиђу своје њиве, да погледају, уколико виде да су ти вршни листови измрзли и пожутели да се не плаше, да ће за једно 10 дана доћи до регенерације, јер чвор бокора и стабло није измрзло, тако да ће ови временски услови, наравно, прихрана азотом, довести до тога да се формирају нови листови,'' каже Нада Лазовић Ђоковић.

На подручјима где је било поплава и где су поједине њиве још увек под водом, прво мора вода да се повуче, било прокопавањем канала или исушивањем, а све што је поплављено више од 3 дана мора се пресејавати, кажу стручњаци.

 

 

Последњи пут измењено четвртак, 25 фебруар 2021 14:26

У циљу поспешивања сеоског туризма и женске задруге, Министарство за село расписаће 20. марта конкурс за финансирање задруга. Конкурс ће трајати 45 дана, а фонд овог конкурса износи 500 милиона динара, изјавио је министар за село Милан Кркобабић.

Право учешћа на конкурсу имају старе задруге, ту спадају све оне које су формиране до 2017. године, као и нове које могу бити регистоване до дана расписивања конкурса, а то је 20 март. Износ новца који старе задруге могу добити  је до 15 милиона динара, нове до 7,5 милиона.

Градоначелник Врања др Слободан Миленковић и градски већник Небоjша Стаменковић одржали су инициjални састанак са представницима предузећа ,,Нектар” из Бачке Паланке.
 
Разговарало се о  развоjу и унапређењу воћарства на териториjи града Врања.
 
Циљ данашњег састанка био jе  постизање договора, како би се овдашњим произвођачима jагодичастог воћа, пре свега произвођачима jагода за индустриjску прераду, омогућио  сигуран пласман производа посредством ове компаниjе.
На таj начин  отвара се могућност за проширење производње ове врсте воћа на териториjи Пчињског округа.
 
Инициjатива jе покренута са циљем пружања подршке воћарима са териториjе града Врања, како би могли да планираjу и реализуjу своjу производњу у већем обиму. 
 
 

 

 
Страна 1 од 109

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

У последња два дана вакцинисано још 1000 Врањанаца - Радио Телевизија Врање https://t.co/S5dj9RVJJM via… https://t.co/lzMsFHbNTK
45 новозаражених у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/dkOZdmmoG1 via @tripplesworld https://t.co/85DRwi2PiP
Вакцинисани корисници Народне кухиње - Радио Телевизија Врање https://t.co/AiUaxAisAs via @tripplesworld https://t.co/F9vc58nu52
Follow RTV Vranje on Twitter