Пољопривреда

Пољопривреда

Град Врање са 10 излагача представља се на Међународном сајаму воћарства, повртарства и виноградарства Агробелграде, који је данас отворен на Београдском сајму.

Са територије града Врања својим производима представљају се произвођачи из области пољопривредне производње и прераде, као што су винарије, дестилерије, разна удружења, асоцијације и предузетници.

Тржишту нуде млечне и производе од поврћа и воћа, као и лековито биље.

По речима градског већника, Небојше Стаменковића, сајам ће трајати до 29. јануара. Окупља 500 излагача из земље и света.

На овој међународној сајамској манифестацији биће одржани бројни стручни скупови и састанци, на којима ће се разгварати о свему што је важно за производњу, прераду и транспорт воћа и поврћа.

Такође, биће речи и о винарству, као и  унапређењу производње и прераде лековитог биља.  

Град Врање формирао је Фонд за подстицај развоја пољопривреде  на својој територији и представљени су досадашњи резултати.Циљ је подршка малим пољопривредним газдинствима.

Ово је пример добре праксе на кога се угледају и друге локалне самоуправе. На овај начин лакше и брже пољоприврeдници стижу до средстава која су им потребна, а и локална самоуправа има сопствени Фонд за подршку пољоприврдницима и за развој пољопривредне производње. Пољопривредна газдинства се пријављују преко јавног конкурса. Набављана је најразличитија опрема и санди материјал.

-Веома сам задовољан како се подстицајна средства из овог Фонд акористе. Ми данас пишемо историју, јер овај вид подстицајних средстава је заиста иновативан и ми смо једна од првих локалних самоуправа која користи овај вид подстицаја. Ми морамо даље да унапредимо овај Фонд, те смо одлучили да позив буде трајан, каже градоначелник Слободан Миленковић.

Градоначелник додаје да је жеља локалне самоуправе да што пре средства која су  у Фонду пласира пољопривредним произвођачима.

-Локална самоуправа увек ће наћи додатна средства, већ смо определили 3 додатна милиона за употпуњавање овог Фонда. У предходном периоду смо определили 5 милиона динара, али увек ћемо наћи средства. Циљ нам је свеобухватни развој пољопривредне производње на територји града Врања.

Циљ локалне самоуправе  је да села буду жива и развијена и да млади виде своју будућност на селу. И у наредном периоду ћемо учинити све да дамо подршку пољопривредним произвођачима, поручује градоначелник.  

 

Последњи пут измењено петак, 21 јануар 2022 13:17

Одржана је оснивачка Скупштина Удружења новинара за област пољопривреде. Идеја о формирању једног оваквог удружења потекла је од новинара који се дуго баве овом облашћу и сматрају да о пољопривреди треба да се говори више. Акценат је стављен на југ и исток Србије.

Идеја о формирању Удружења датира одавно, али су се сада стекли услови за њену реализацију. Јован Јовановић уредник емисије „Агро југ“ је покретач приче која је добила свој епилог. Скуп је одржан на Старој планини уз учешће великог броја новинара и представника медија. 

„Питали су ме који је план и прогрма Удружења, кажем у једној реченици: „Да се о пољопривреди пише што више. Суштина је да наше Удружење буде пројектно писмено и виспрено, да буде активно. Имамо доста искусних колега међу члановима који годинама прате ову област. У плану је да пренесемо и искуства пољопривредника из иностранства“, каже Јован Јовановић уредник емисије „Агро југ“.

За председника је изабран Драган Жика Стојановић новинар ТВ Зона плус из Ниша.

"Мислим да заједно можемо да објединимо новинаре у тој нашој мисији да помогнемо нашем земљораднику. Да му помогнемо да му све субвенције Владе Србије буду доступне. Наш земљорадник не прати баш интернет, поготову не на југу Србије. Он жели да му, по старинском обичају, дођемо на праг, да му саопштимо шта је то што му држава нуди. Наш земљорадник верује телевизији и медијима и треба искористити то. Треба сагледати подједнако и оног ко живи на планини и у Поморављу. Наше Удружење, новинари, обједињени, можемо да дамо допринос да државним институцијама приближимо потребе нашег земљорадника“, рекао је Драган Жика Стојановић новоизабрани председник Удружења.

Пољопривреда је изузетно важна, животна тема и зато треба да има посебан значај. Оснивачи удружења сматрају да сви крајеви Србије, односно сви пољопривредници треба да имају правовремене и конкретне информације које ће им користити у свакодневном животу и зато је неопходно да оне нађу пут до њих.

„Желим да изразим велико задовољство што смо у ова два дана говорили о пољопривреди, о актуелним темама које оптерећују сељака и произвођача у нашој земљи, а посебно на југу Србије, што је пре свега наше поље деловања. Веома је битно и ово што се десило, можда ће то потврдити и пракса и све што долази , присуствовали смо историјском тренутку организовања нас новинара који се бавимо пољопривредом. Формирали смо једно удружење које ће, надам се у наредном периоду, радити пре свега на афирмацији новинара који се баве овом важном темом, која постаје све значајнија због познатих околности, пандемије и свега што је донела. Као и на даљој афирмацији села и произвођача хране који такође добијају на значају последњих година“, објашњава Небојша Ђорђевић дописник РТС.

 „ 44 године сам у овој области као новинар и с правом могу да кажем да ми новинари имамо велику обавезу да помогнемо пољопривредним произвођачима, развоју села, очувању српског села, држави да новац који је одредила за субвенције дође до људи, пре свега младих. Наш задатак као Удружења је да ка томе тежимо“, каже  Драгослав Недељковић- дугодишњи новинар и аутор емисија о селу.

Оснивачи се надају да ће и други разумети значај формирања Удружења и да ће имати подршку пољопривредних произвођача, организација у пољопривреди и задруга, као и свих других инстуција, Владе и министарстава.

Скуп је одржан на Старој планини. Висина снежног покривача која је била умерена, као и клима, омогућили су да догађај буде изузетно посећен.

Последњи пут измењено петак, 14 јануар 2022 18:04

Расписан је Јавни позив Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде за набавку машина и опреме у примарној биљној и сточарској производњи у 2021. и 2022. години за сва регистрована пољопривредна газдинства са активним статусом на територији Врања.

Сви заинтересовани додатне информације могу добити на број телефона 017/402-348, или у просторијама Градске управе, канцеларија бр. 37.

Град Врање потписао jе Декларациjу о заштити пчела, коjу jе иницирао Савез пчеларских организациjа Србиjе СПОС.

Основни циљ Декларациjе jесте постепено укидање третирања комараца средствима отровним за пчеле.

Такође, jедан од циљева jе и боља координациjа активности локалних самоуправа на развоjу пољопривреде ради правилне употребе пестицида на пољима, како не би долазило до тровања пчела, наводе у Савезу пчеларских организациjа Србиjе.

 

Страна 1 од 114

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Обавезно уклањање снега и леда испред објеката - Радио Телевизија Врање https://t.co/Gx4gEl1SKZ via @tripplesworld https://t.co/5yYNHgqghe
Нови дом вечерас продужава грејање, а ујутру почиње раније, већ од 4:30 - Радио Телевизија Врање… https://t.co/zIDWAvTNVY
Познати добитници награда ''Свети Сава'' - Радио Телевизија Врање https://t.co/t9yc62SzDn via @tripplesworld https://t.co/rCmNUxyrUw
Follow RTV Vranje on Twitter