Врањанци изашли на референдум у великом броју и поред епидемије

Успешно је спровден референдум на територији наше земље и на подручју града Врања, где је забележена излазност од преко 40 посто. Према подацима Градске изборне комисиjе на подручjу града Врања, на 106 гласачких места, изашло jе укупно 40,21% гласача. Од тога у корист потврђивања Аката о промени Устава у области правосуђа изjаснило се 76,12 % док  jе против било 22,12 % гласача.

И овога пута Врањанци су озбиљно схватили своју грађанску дужност и у великом броју изашли на референдум. Гласало се на 106 гласачких места и једно у Оркужном затвору, а заједно са гласачима са простора Косова и Метохије гласало је преко 84 хиљаде гласача. 

''Мислим да треба испунити грађанску дужност. Треба испунити оно што се предлаже, јер неко мора да се слуша у овој држави,'' каже Мирко Арсић из Врања.

''Моје грађанско право и да испоштујем државу и кажем своје мишљење,'' каже Зоран Јовановић из Врања.

''Ово је референдум и вид је демократског изјашњавања. Нама је гласање доле онемогућено, тако да смо нашли могућност овде да дођемо и да изразимо свој став,'' каже Милош Алексић из села Горње Кусце у општини Гњилане.

Целе ноћи су прикупљани записници са гласачких места и пристигли су сви, а након тога су обрађивани, каже Стојан Илић, председник градске изборне комисије. Мало су биле измењене околности, јер је у суботу достављен гласачки материјал за гласаче са Косова и Метохије и прошитрен је гласачки списак.

''Око 40 процената је изашлих бирача, више од 76 посто је гласало за потврђивање Акта о промени Устава, мали број је гласао против. Статистика ће дати коначне бројеве, али скоро 15 хиљаде гласача је гласало са Косова и Метохије, чија излазност је онемогућена тамо. Јуче се видело да бројни људи коју су тамо хтели да гласају нису могли и тако је десеткована излазност људи са Косова и Метохије, према броју уписаних бирача и према броју изашлих. Статистика би била другачија и проценат излазност би био већи, каже Стојан Илић, председник Градске изборне комисије.

Излазност би била и већа, каже Илић, али је и епидемисјка ситуација учинила своје. Није било никаквих неправилности ни на једном бирачком месту.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 17 јануар 2022 13:30

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Вукане, срећно! - Радио Телевизија Врање https://t.co/WhptdB7oX2 via @tripplesworld https://t.co/Tri7U0y9bO
Концерт за Вукана - Радио Телевизија Врање https://t.co/kARVTSnqNo via @tripplesworld https://t.co/eJcOX3TFrZ
Најбољи баскеташи у Србији. У Француску по још једну медаљу - Радио Телевизија Врање https://t.co/31vCO7ydkO via… https://t.co/fdab5D7Dgo
Follow RTV Vranje on Twitter