Инфлација у Србији у марту 9,1 посто

Инфлација је у марту забележила рекорд у нашој земљи и износи 9,1 посто. Овогодишња инфлација обара рекорде, не само у Србији, већ и у свету и највећа је у последњих 40 година. Главни узрок је украјинско-руски сукоб, оцењују економисти.

Према подацима Републичког завода за статистику, потрошачке цене у марту ове  године, у поређењу са истим месецом претходне, повећане су за 9,1 посто, док су у поређењу са децембром 2021. године у просеку повећане за 2,8 посто. За само један месец, у односу на фебруар повећане су за 0,8 посто.

Највећи раст у односу на предходни месец забележен је у  групама: опрема за стан и текуће одржавање 1,7 посто, транспорт 1,5 посто, храна и безалкохолна пића и ресторани и хотели поскупели су за по 1,1.посто. Испод један посто је поскупљење у групама: становање, вода, електрична енергија, гас и остала горива, здравље алкохолна пића, дуван  и комуникације. Незнатан  пад цена забележен је у групама  рекреација и култура и одећа и обућа. 

Истовремено индустријска производња у фебруару је мања је за 0,7 посто у односу на фебруар 2021. године, а у односу на просек из прошле године мања је за 4,9 посто.

Посматрано по секторима, у фебруару ове године, у односу на фебруар 2021., у сектору рударство остварен је раст од 44,9%, у сектору прерађивачка индустрија раст од 2,1 посто a у сектору снабдевање електричном енергијом, гасом, паром и климатизација, пад од 25,8 посто.

Просечна нето зарада за јануар ове године  износила 70. 920 динарa.

У поређењу са истим месецом претходне године, просечна бруто зарада и просечна нето зарада за јануар  номинално су веће за 12,4 посто, а реално за 3,9 посто.

Медијална нето зарада за јануар 2022. године износила је 53. 327 динарa, што значи да је 50 посто запослених остварило зараду до наведеног износа. У односу на исти месец претходне године, медијална нето зарада за јануар 2022. године номинално је већа за 11,1 посто а реално за 2,7 посто.

Републички завод за статистику ових дана обележава 160 година постојања. Сматра се да је почетак званичне статистике у Србији 18. април 1862. године, када је кнез Михаило Обреновић потписао акт којим се Економско одељење Министарства финансија обавезује да води статистичке послове за све гране државне управе.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 20 април 2022 13:41

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Највећи Сајам запошавања до сада у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/bXVkLwXZ0c via @tripplesworld https://t.co/jBlqdyzN9y
У Врању дозвољена ванпијачна продаја - Радио Телевизија Врање https://t.co/nGBE4PhWwb via @tripplesworld https://t.co/mp6BARhUud
У част чувеном Врањанцу: Научна конференција посвећена Ђорђу Тасићу - Радио Телевизија Врање… https://t.co/wGnQTPWop0
Follow RTV Vranje on Twitter