И даље важе олакшице за плаћање пореза на имовину

Какво им је стање пореских обавеза, грађани могу да провере тако што ће се регистровати на е-портал. За оне који сигурно знају да нису измирили обавезе и даље важе олакшице, а они код којих се решења воде на преминулу особу, могу и да изгубе порески кредит.

И поред короне и смањене привредне активности грађани Врања су у 90 посто случајева редовно измиривали своје обавезе када је у питању плаћање пореза на имовину. За оних 10 посто, који нису могли да измире обавезе и даље постоје олакшице, а тренутна камата је 11 посто.   

''И даље постоји законска могућност на основу Закона о пореском поступку, који предвиђа да грађани на образложен захтев Одељењу Локалне пореске администрације могу добити репрограм својих пореских обавеза и отпис 50 посто камате, која је била у том периоду. Од почетка године 120 грађана је искористило ту могућност. Прошле године је било 660 репрограма током целе године,'' каже Ненад Тасић, начелник Одељења за буџет и финасије.

Друга рата пореза на имовину плаћа се 15. маја, а решења за ову годину стићи ће на адресе пореских обвезника до краја месеца. У трећој и четвртој зони нема повећања износа пореза на куће, станове, локале и пословне просторије, већ по амортизацији смањење од 0,8 посто. У првој и другој зони биће благо повећање за станове, 7 посто за другу и 9 за прву зону. Највише се гради и продаје у центру града.

''Врање је један од градова који има најмању пореску основицу за плаћање пореза. Пример су слични градови Ужице, Јагодина, Параћин, Лесковац, код њих су основице више за 20 и 30 посто, него код нас. Код нас у претходном периоду није била нека велика цена некретнина, у последње две године је почела да расте, и то се односи само на прву и другу зону,'' појашњава Тасић.

У трећој зони, где се граде станови за снаге безбедности, држава држи цену на 500 евра по квадрату и ту нема никаквих измена.

Неоходно је да у случају да се решења воде на преминулу особу, грађани дођу у Одељење локалне пореске администрације и промене то, јер на тај начин стичу право на корекцију пореза на имовину, а то се зове порески кредит и износи 50 посто. То би требало да ураде у наредна три месеца по добијању решења о порезу на имовину за ову годину. Они који не измене власништво, систем ће им сам укинути порески кредит.

 

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 07 мај 2021 15:10

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Укинута ванредна ситуација - Радио Телевизија Врање https://t.co/9xUB5T2oXw via @tripplesworld https://t.co/MBhXCrklrm
Милица и Катарина на Републичком такмичењу младих талената - Радио Телевизија Врање https://t.co/fST75lNBhZ via… https://t.co/AYGcmoBABb
Јако невреме у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/ViPTAmme7n via @tripplesworld https://t.co/v1o4t0owov
Follow RTV Vranje on Twitter