Почиње ново коло наградне игре Узми рачун и победи

Наградна игра ''Узми рачун  и победи  2021.'' биће организована у два  круга, од  15. маја до 25. јуна  и током јесени, а наградни фонд  је  повећан са 250 на 350 милиона динара и укључује 16 станова у Београду и 60 аутомобила Фијат 500L. Грађани већ данас могу да почну са слањем фискалних рачуна и слипова,'' најавио је министар финансија Синиша Мали на данашњој конференцији за новинаре у Палати Србија.

''Изузетно смо задовољни резултатима прошлогодишњег циклуса наградне игре, када је послато више од 11,7  милиона коверата односно 117  милиона фискалних рачуна и слипова. На основу анализе извучених коверата процењује се да је по основу ПДВ-а  у буџет уплаћено  100 милиона евра. Желели смо да наградном игром утичемо на подизање свести грађана о значају сузбијања сиве економије и важности узимања фискалних рачуна при свакој куповини, јер на тај начин обезбеђујемо новац за улагање у болнице, школе, вртиће и борбу против корона вируса и у томе смо апсолутно успели,'' рекао је министар Мали.

Правила наградне игре и у новом кругу остају непромењена, потребно је послати најмање 10 фискалних рачуна или 10 слипова у једној коверти,  минималне вредности од по 100 динара. Слање коверата је бесплатно путем Поште Србије. У игри могу да учествују  рачуни  и  слипови  издати  од  1. априла  2021. Извлачења ће  од 15. маја.

Просечна вредност извучених рачуна у претходном циклусу је износила 752 динара, а интересантно је да су учесници наградне игре најчешће куповали у малим продавницама (51%), које су управо критична места за издавање рачуна, док је из супермаркета дошло двоструко мање рачуна (26%) и још мање из апотека (10%). Највише су куповани прехрамбени производи (60%), акцизни производи (15%) и лекови (7%).

На конференцији за новинаре уручена су признања и новчане награде  за девет градова и општина чији су грађани у претходном циклусу били најактивнији у скупљању фискалних рачуна и слипова. У категорији малих локалних самоуправа победили су Блаце, Димитровград и Србобран, код средњих Савски венац, Кула и Врбас док су међу великима најактивнији били Врање, Бачка Паланка и Панчево. Они су поделили наградни фонд од 180.000 евра за улагање у пројекте од јавног значаја  о чему ће одлучивати грађани онлајн гласањем на  порталу  www.uzmiracun.rs.

Тако је Слободан Миленковић, градоначелник Врања, најавио да ће грађанима бити понуђено да 20.000 евра определе за уређење трга са мозаик мапом града или опремање дечијег игралишта у  центру. Сви  предлози  пројекатa  победничких  општина  ће бити доступни на националном порталу од 5. маја.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 20 април 2021 19:55

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Укинута ванредна ситуација - Радио Телевизија Врање https://t.co/9xUB5T2oXw via @tripplesworld https://t.co/MBhXCrklrm
Милица и Катарина на Републичком такмичењу младих талената - Радио Телевизија Врање https://t.co/fST75lNBhZ via… https://t.co/AYGcmoBABb
Јако невреме у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/ViPTAmme7n via @tripplesworld https://t.co/v1o4t0owov
Follow RTV Vranje on Twitter