Министарка Атанасковић обишла Јумко

Министарка привреде Анђелка Атанацковић данас је наставила обилазак југа Србије. После Симпа посетила је и Јумко.

Најпре је обишла реконструисану котларницу, која ће значајно утицати на повећање енергетске ефикасности, а затим погоне. Упознала се са наменским програмом, који се ради у Јyмку, обишла погоне дораде, конфекције и балистике. Сa приватизацијом "Јумка" у Врању неће се журити и на томе ће се радити идуће године и настојати да се нађе адекватан купац који би омогућио боље услове за раднике и додатно запослио младе људе, поручила је ресорна министарка.

"На нама је заједнички да обезбедимо боље услове и плате, они нису на терету државе, сами се издржавају, а ја могу да обећам да ћу у сарадњи с војском и полицијом и још неким фирмама утицати на то да им се омогући да имају посла, односно да наручују робу од њих, како униформе, тако и заштитну одећу", рекла је oна.

Додала је да је циљ да се радницима тако помогне док се не заврши приватизација и не буду нашли повериоца. "Пандемија коронавируса је успорила цео свет, не само Србију, и гледаћемо да нађемо адекватног купца, не само да се удоме већ да буду добри услови, да заштитимо људе и упослимо нове", рекла је министарка.

Генерални дирекор "Јумка" Бранислав Трајковић каже да имају посла до краја године и за скоро целу наредну годину, да у Словенију извозе робу, односно заштитна одела за здравствене раднике. "Упркос тешкој ситуацији изазваној пандемијом, успели смо да одржимо стабилност у производњи и у наредном периоду биће сигурне зараде и доста посла", рекао је Трајковић.

 

 

Током протекле недеље, министарка привреде Анађелка Атанацковић најавила је да ће највећи део буџета министарства за наредну годину бити усмерен на програме подршке привреди за нове инвестиције које ће наставити позитивно да утичу на раст БДП-а. „Подршку настављамо у три смера: ка великим инвестицијама, развоју предузетништва и унапређењу пословне инфраструктуре“, рекла је Атанацковић. Она је истакла да је за подстицај привреди издвојено 17,6 милијарди динара, од чега за подстицаje за директне инвестиције нешто више од 15 милијарди динара.

„За подршку развоју предузетништва издвојено је 2,1 милијарда динара, од чега две милијарде за неколико програма подршке сектору малих и средњих предузећа и предузетништва и то за набавку опреме, за почетнике у пословању, док ће један од програма бити посвећен и афирмацији женског предузетништва“ рекла је Атанацковић.

Када је реч о инфраструктурним пројектима и мерама регионалног развоја, министарка је указала да је у буџету планирано око 1,6 милијарди динара. „Од изузетног је значаја да ниједан пројекат није заустављен и да се ниједан инвеститор није повукао, напротив, имамо најаве доласка неких нових инвеститора, што је охрабрујући сигнал“, рекла је Атанацковић.

Према њеним речима, циљ ће свакако бити довођење високо технолошких компанија, што ће подићи технолошки ниво наше привреде и омогућити отварање нових радних места и за високо образовни кадар. Министарка је оценила и да морамо искористити шансу и привучемо велике компаније за које се очекује да ће преселити своју производњу са удаљених тржишта ближе матичним земљама.

„Поред борбе за сваки људски живот и за сузбијање заразе, морамо да водимо рачуна о економији. То је живот. И зато ће наш фокус и циљ на коме ћемо предано радити бити бржи опоравак у наредном периоду, како бисмо задржали добре економске резултате“, рекла је Атанацковић.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено субота, 28 новембар 2020 16:03

1 коментар

 • Micheal Benson
  Линк коментара Micheal Benson недеља, 29 новембар 2020 21:39

  Поздрав, срећна сам што вас најављујем као права кредитна компанија код које можете добити брзи зајам, нудимо све врсте зајмова нашим поузданим клијентима са каматном стопом од 3%, контактирајте нас ако вам је потребан зајам. Пошаљите нам е-пошту: Мицхеалбенсонлоанагенци@гмаил.цом, контактирајте@Мицхеалбенсонагенци.цом, образац за захтев за позајмицу и вратите га, посетите нашу веб страницу: хттпс://мицхеалбенсонагенци.цом/,Вхатсапп: +593962046134.

  Пуно име .................

  Године ..............

  Држава ..................

  Износ зајма потребан. ..................

  Трајање..........................

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Никола Милановић из Доњег Врања пливао за часни крст - Радио Телевизија Врање https://t.co/yaPiCR6MP1 via… https://t.co/BxlszdVyE8
#vranje Рекордан број новозаражених у округу - Радио Телевизија Врање https://t.co/0fJZGXN5SL via @tripplesworld https://t.co/nG4LdKNMsI
Promo - Emisija posvećena Vladi Randjeloviću, TV #Vranje, danas u 20.00h https://t.co/mIqIoMjI8w
Follow RTV Vranje on Twitter