Економија

Економија

Председник Србије је најавио важне одлуке, јер 15. августа треба да се одржи састанак послодаваца и синдиката око минималне зараде, а да ће се, ако се не постигне договор, од 1. септембра укључити држава. 
 
„Очекујемо значајно повећање цене минималне зараде кроз смањење доприноса, да смањимо порезе и доприносе на зараде на 60,2 одсто, што би било никада ниже, и то је једна од реформских ствари које смо преузели још од 2014. године, да олакшавамо послодавцима и да повећамо неопорезовани део дохотка. Гледаћемо да највећи део трошкова минималне зараде држава преузме на себе, што ће значајно увећати и просечне зараде. Плате ће бити двоцифрено повећане, а минималац још заначајније повећан. Покушаћемо да смањимо јаз између сиромашнијих и богатијих, а послодавцима ћемо помоћи ослобађањем од дажбина“, објаснио је председник Вучић и додао да се очекује да укупна међугодишња инфлација буде између 9 и 9,2 одсто.  
 
"Укупно кумулативно повећање пензија биће 19,1 одсто, закључно са 1. јануаром. Мало ко је веровао у снагу српских јавних финансија у условима светске економске кризе, можда највеће од Другог светског рата. Стопа раста је 4,4 одсто у првом кварталу, флеш процена је 4 одсто у другом кварталу, при томе добар део носе услуге, грађевинарство, али и пољопривреда. Услуге су носиле много у првом кварталу. Добро је да имамо овакав опоравак, али индустрија мора да иде јаче. Наравно да има раст, од 1,5 до 1,9 одсто, али мора да иде снажније и јаче. Наше девизне резерве износе 14,6 милијарди евра. Дакле, веома стабилно, сигурно и чврсто стојимо. Резерве су у јуну повећане за 700 милиона евра, највећим делом по основу прилива из девизних интервенција. НБС је куповала девизе на тржишту, укупно 345 милиона евра. То говори да су златне резерве највеће, упркос кризи. Покушаћемо да тај тренд наставимо. Наш посао је да сачувамо стопроцентну фискалну стабилност“, истакао је председник.

Министарство трговине, туризма и телекомуникација објавило је нове цене горива које ће важити до 30. јуна – бензин и дизел поскупели су за по три динара по литру.

Највише малопродајне цене бензина БМБ 95 до краја јуна биће 201 динар по литру, а дизела 212 динара.

Бензин је тако први пут прешао цену од 200 динара за литар.

Претходних седам дана БМБ 95 коштао је 198 динара, а евродизел 209 динара по литру.

У складу са Уредбом о ограничењу висине цена деривата нафте, сваког петка до 15 часова се утврђује и објављује највиша малопродајна цена за наредних седам дана.

 

Извор: РТС

Последњи пут измењено петак, 24 јун 2022 21:32

На подручју Пчињског округа, и поред кризе изазаване дешавањима у Укарајини, није било затварања привредних друштава и предузетничких фирми, због недостатка сировина или репро материјала. Али,  проблема има у набавци материјала и због повећања цена енергената.

 Генерално, привредници на подручју округа се добро сналазе у односу на окружење, иако преживањају одређене тренутке кризу у смислу несташице сировине, материјала, каже Бранислав Поповић, самостални стручни сарадник Привредне коморе Србије.   

"Добро је то што држава и министарство предузимају мере да побољшају стање. У дрвној индустрији су забранили извоз дрвета, што је значајно, јер немамо довољно дрвета за своје потребе, а не и да извозимо. Наравно ту је и недостатак обучених радника, један део људи одлази на боље плаћење послове. Генерално се привредници и привреда добро сналазе у овој ситуацији када јесте велики проблем", каже Поповић.

За плочасти намештај раније су сировине набављане из Украјине, из Русије, сада само са домаћег тржишта и нема великог избора. Све што се дешава у свету на неки начин се прелам и код нас. Ипак, произвођачи хране имају релативно добру годину, каже Поповић.

"Привредна комора сарађује са ресорним министарствима и привредници предлажу одређене мере. Уведена је рестрикција извоза. Ми имамо залихе жита, кукуруза довољне, већ је кренула жетва, биће добра и очекујемо да са тим немамо проблема. Држава води рачуна да се то не извезе по некој цени, да залиха има довољно. Код нас може све друго да се деси, али гладни да будемо, не верујем".

У Пчињском округу је потребан виши степен прераде, требају нам фирме које ће се тиме бавити, као и савременија опрема. То  треба да се омасови, да добијемо већу вредност робе, истиче Поповић и додаје да људи треба да се осмеле и да више користе кредите и субвенције које држава нуди преко министарстава и Фонд за развој.  

 

 

Највише малопродајне цене бензина и дизела у наредних седам дана биће непромењене и до 24. јуна у 15 часова литар бензина БМБ ће и даље коштати 198 динара, а дизела 209 динара по литру, објавило је Министарство трговине.

У саопштењу се наводи да привредни субјекти који обављају делатност трговине моторним и другим горивима на станицама за снабдевање превозних средстава су дужни да утврђене малопродајне цене деривата нафте примене одмах по објављивању на званичној страници Министарства. 

У складу са Уредбом о ограничењу висине цена деривата нафте, сваког петка до 15 часова се утврдује и објављује највиша малопродајна цена за наредних седам дана. 

Пензионери ће добити највеће повећање пензија до сада, уз стабилан курс динара. Министар финансија је истакао да ће просечна пензија са повећањем бити 318 или 320 евра.

Министар финансија  Синиша Мали изјавио је да ће пензинери добити никада веће повећање пензије између 18 и 20 одсто, при чему ће бити сачуван стабилан курс динара.

“Чекамо да видимо да ли ће прво повећање бити од 1. октобра или 1. новембра. Ако је у октобру онда је 18,2 одсто, а ако је од новембра онда је 19,1 одсто, због овог једног месеца мање. Дакле, биће између 18 и 20 одсто", прецвизирао је Мали.

Објаснио је да ће се тачна цифра знати вероватно у септембру, када се буду видели резултати за предстојећа два или три месеца.

“Просечна пензија је у априлу била око 264 евра. Са овим повећањем ће бити 318 или 320 евра. Циљ је да до краја мандата наредне владе просечна пензија буде 450 или 500 евра. Али, ни на који начин пензионери неће бити закинути, пошто, и ако идемо месец дана касније повећање ће бити веће, тако да ће у оба случаја повећање за пензионере у апсолутном износу пензије бити исто", додао је Мали.

Каже да је 2008. пензија била подигнута два пута за по 10 одсто, али је курс динара подивљао према евру са 80 на 120 динара.

"Због тога је цело то повећање пензија било изгубљено. Сада тога немате, већ имате у реланом износу повећање пензија, никада веће, уз велику захвалност пензионерима што су највећи део терета реформи преузели на себе", навео је Мали.

Рекао је да ће тим поводом имати разговоре са делегацијом ММФ-а и да очекује за то и њихову подршку.

 

Страна 1 од 113

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Како ће млади Врањанци потрошити својих 100 евра од државе? - Радио Телевизија Врање https://t.co/kUEPv2I5qR via… https://t.co/K3f1WhVASR
Председник Вучић у Врању са избеглима из Украјине - Радио Телевизија Врање https://t.co/JhiC04WNsH via… https://t.co/kYJWlg2jA6
Малине из овогодишњег рода око 700 динара за килограм - Радио Телевизија Врање https://t.co/6d9hG5WSEo via… https://t.co/5muHCVBzMc
Follow RTV Vranje on Twitter