Економија

Економија

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да је на седници Владе укинута уредба Владе о просторном плану подручја посебне намене за прераду минерала јадарит, као и све дозволе и уредбе у вези са компанијом "Рио Тинто".

На седници је укинута уредба Владе о просторнoм плану подручја посебне намене за реализацију пројекта експлоатације и прераде минерала јадарит од 13. фебруара 2020. године и више не постоји. Самим тим поништени су сви управни акти везани за Рио Тинто, све дозволе, решења, дозволе. Уговоре нисмо имали", нагласила је Брнабићева.

Премијерка је позвала еколошке организације да преузму документе и анализирају их. "Нудим да мој тим из кабинета помогне у анализи ако помоћ буде била потребна", истакла је Брнабићева.

Наводи да је Александар Јовановић Ћута из Еколошког устанка већ рекао да жели докумете и да може одмах да их преузме.

Према њеним речима, на седници је укинута одлука о образовању Радне групе за имплементацију пројекта Јадар из 2021. године.

"Испунили смо све захтеве еколошких протеста и ставили тачку на Рио Тинто у Србији. Овим је све завршено, готово је и сви захтеви су испуњени", навела је премијерка.

Подсетила је да је "Rio Sava Exploration", ћерка компанија "Рио Тинта" у Србији, у нашој земљи од 2004. године када је, каже, добила прво решење којим се дозвољавају истражне радње у Србији.

"Кренули су у истраживање, 2006. је измењен закон о рударству којим је уведено начело континуитета, који говори да онај који истражује има право да експлоатише, 2012. добили су решење о извођењу бушотина великог пречника и ево нас данас", навела је Брнабићева.

Брнабићева додаје да Рио Тинто није пружио довољно информација.

"Нећу дозволити да успе покушај политичке обмане, оних који су мењали законе и да данас све ове стври свале на нас", каже премијерка. 

Додала је и да су испуњени сви захтеви лидера иницијативе "Крени-промени" Сава Манојловића.

"Испунили смо, ако мене питате чак и неке њихове хирове, а не само захтеве и Саво Манојловић је то и потврдио, мислила сам да је рационалан и кредибилан саговорник, нажалост, имала сам прилику, колико ових дана, да се у то разочарам, господин Манојловић је позвао на протесте иако је рекао да су испуњени захтеви, па је покренуо народну иницијативу за измене и допуне закона о рударству. По закону о референдуму и народној иницијативи рок да се одговори на народну иницијативу је 15 дана, мени делује као разуман рок, ако је мислио да није, могао је да каже да му се одговори у року од 48 сати", рекла је Брнабићева додајући да је Саво Манојловић на конференцији за медије 18. јануара изнео неистине.

Председница Владе је, такође, рекла да се показало и лицемерје странаца који, каже, финансирају ове еколошке организације.

Према њеним речима, највећи финансијери су из САД – УСАИД, Рокфелери, из Велике Британије Вестминстерска фондација за демократију, Британски савет, као и из Немачке.

"Не би био проблем да су заинтересовани за животну средину и да нема тог лицемерја да ти који финансирају протесте, нападају компаније из истих тих земаља, а ми треба да их бранимо и политички слабимо. Јел' то игра коју играмо", упитала је председница Владе.

То, каже, показује да овде неки желе "и јаре и паре", што значи, како је рекла, да финансирају протесте како би "ослабили и сломили кичму Александру Вучићу", а истовремено "знају да је Вучић посвећен и озбиљан" и да ће те пројекте изгурати ако мисли да су у интересу Србије.  

Одговарајући на питање РТС-а поводом данашњег саопштења компаније "Рио Тинто", која је навела да је забринута због недавних изјава представника Владе Републике Србије о потенцијалном повлачењу просторног плана за Пројекат "Јадар", Брнабићева је рекла да би "волела да су такву забринутост показали раније" и да су били отворенији за комуникацију и према медијима и према народу.

"Да су стално разговарали са њима шта је пројекат, какав је бенефит, да су одговарали на питања због којих су ти људи и изашли на улице. Нажалост, то нису урадили и то могу да кажем чиста образа, неколико пута сам рекла у разговору са њима да то морају да ураде и поправе, али то се није десило. Рио Тинто је послао председнику Вучићу у поподневним часовима један допис... Да вам кажем још једном, нисмо ми довели Рио Тинто, покушали смо да урадимо за грађане, транспарентно и отворено, све сам учинила да људи разумеју о чему је пројекат", истакла је председница Владе.

Нагласила је да се "ми Рио Тинта не плашимо".

"Овде смо због нашег народа и наше земље, нека раде шта мисле да треба, ово је коначна одлука Владе, дала сам јасна образложења. Мислим да још једном говори о томе да слушамо наш народ и да је наш посао да заштитимо њихове интересе и кад мислимо другачије, да они знају да ћемо ми саслушати и да смо ту за њих и да ћемо ставити тачку", нагласила је Брнабићева.

Додала је да не би "улазила у то" да ли "Рио Тинто" тужити Србију или не.

"У овом тренутку било је најважније да завршимо то и да се посветим неким другим стварима. Моја лична жеља је да сво своје слободно време, поред онога што инвестирам и трошим на страначке активности, ових дана покушам да објасним људима сво лицемерје које се дешава јер ми се чини да то пролази испод радара на један перфидан начин", навела је Брнабићева.

Одговарајући на питање да ли је ова одлука политичка или изнуђена, премијерка је рекла да ту одлуку не види као изнуђену.

"Имали смо веће протесте и то смо издржали, Није изнуђена већ одлука која показује да је Влада Србије ту за народ а не за политичке хирове", рекла је Брнабићева.

 

 извор: РТС

 

У поноћ 15. јануара почела је пријава младих за добијање државне помоћи од 100 евра, а, према речима министра финансија Синише Малог, у првом минуту се пријавило 1.370 људи. Пријаве се врше на линку idp.trezor.gov.rs.

Од почетка пријаве за добијање државне помоћи у износу од 100 евра, другог дана до 18 часова пријавило се око 750.000 младих, што је три четвртине оних који имају право, саопштио је  на Инстаграму министар финансија Синиша Мали.

Право на пријаве имају сви они који су до 13. јануара ове године напунили 16 година, а нису до тог датума напунили 30 година.

''Интересантно је у првој минути се пријавило 1370 људи, дакле по 23 у свакој секунди, дакле огромно интересовање за овај вид помоћи и мислим да то показује колико смо право у мету погодили када смо изашли са овим предлогом да помогнемо све младе од навршених 16 до навршених 29 година. Ово је још један вид помоћи и подршке како би се умањиле негативне последице ковида 19. Ја сам и преко инстаграма добијао велики број коментара од младих за шта ће тај новац утрошити, да ли за плаћање испита, куповину патика, одеће, обуће, набавку књига и тако даље, тако да и ово интересовање показује да смо заиста погодили у мету када смо изашли са овом мером, каже министар Синиша Мали.

Ово је само једна од мера које је држава у претходном периоду дала ради сузбијања негативних последица пандемије короне.

''Иначе, ово је једна од многобројних мера које је држава Србија предузела у претходном периоду како би помогла нашим грађанима да се умање те негативне последице ковида 19. 2020. године 100 евра смо исплатили за све пунолетне грађане републике Србије, прошле године 30 плус 30 плус 20 евра, додатно пензионерима 50, свим незапосленима 60, додатно онима који живе на Косову и Метохији исплатили 100 односно 200 евра, додатно свим вакцинисанима 3000 динара у мају прошле године, сада за младе. на овај начин уложили смо велики новац, али нам се тај новац и вратио, нама је прошле године стопа раста економије 7, 5 посто, дакле апсолутно смо на врху Европе када је стопа раста економије у питању, а са друге стране успели смо да сачувамо фабрике, да покажемо колико нам је држава и економија јака, колико имамо стабилне финансије, да у доба највеће економске кризе ми покажемо своју снагу и свако обећање које смо дали и привреди и грађанима ми испунимо у дан и у динар,'' додаје Мали.

 

Последњи пут измењено понедељак, 17 јануар 2022 14:28

За новчану помоћ младима, у износу од 100 евра, данас до 18 часова пријавило се 750.000 људи, саопштио је вечерас министар финансија Синиша Мали.

Министар финансија је поновио да млади од навршених 16 до навршених 29 година могу да се пријаве до 30. јануара путем портала Управе за трезор, на адреси idp.trezor.gov.rs, тако што ће укуцати свој ЈМБГ, број личне карте и изабрати банку у којој желе да им се уплати новац.

Почела је пријава за једнократну новчану помоћ младима од навршених 16 до навршених 29 година у износу од 100 евра на адреси idp.trezor.gov.rs
 
Пријаве за новчану помоћ ће трајати од 15. до 30. јануара 2022. године. Након уношења основних личних података (ЈМБГ, број личне карте и име банке), биће заведена пријава чији ће статус моћи да се провери на наведеном порталу. Потребно је и да лице унесе име банке где има отворен рачун, а уколико држављанин нема рачун у банци, потребно је само да изабере банку у којој ће му аутоматски бити отворен наменски рачун. Након обраде пријаве, пријављени држављанин ће износ новчане помоћи моћи да подигне са свог или наменског рачуна.
 
Примаоцима новчане социјалне помоћи и лицима у заводима за извршење кривичних санкција новчана помоћ се уплаћује без подношења пријаве.
 
Закон који прописује доделу ове новчане помоћи ступио је на снагу 13. јануара 2022. То значи да се овај датум узима као пресечни за то ко има право на помоћ од 100 евра.
 

Министар финансија Синиша Мали изјавио  да пријављивање за 100 евра помоћи младима од навршених 16 до навршених 29 година почиње 15. јануара и да ће трајати до 30. јануара.

"На порталу Управе за трезор је потребно унети име и презиме, јединствени матични број, број личне карте и да се изабере банка где је отворен рачун, а ако га нема, бира се име банке где ћемо ми отворити наменски рачун", навео је министар.

Страна 1 од 108

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Познати добитници награда ''Свети Сава'' - Радио Телевизија Врање https://t.co/t9yc62SzDn via @tripplesworld https://t.co/rCmNUxyrUw
Локална самоуправа определила још 3 милиона динара за Фонд за подстицај развоја пољопривреде - Радио Телевизија Вра… https://t.co/M5f9LZMMTz
Сумња се да је у пожару у Радовници страдала старица - Радио Телевизија Врање https://t.co/hOHcbFEv9h via… https://t.co/xiKQFVryxt
Follow RTV Vranje on Twitter