Економија

Економија

Влада Србије предложила је да се минимална зарада за 2022. годину повећа за 9,4 одсто у односу на постојећу. То значи да ће минималац износити око 300 евра, односно преко 35.000 динара најавио је министар финансија Синиша Мали.

Предлог је стигао са седнице Социјално економског савета коме су поред представника министарства финансија присуствовали и представници синдиката и Уније послодаваца. Зарада би требало да се повећа за скоро три хиљаде динара, са 32. 022 динара, на 35. хиљада динара. То је знак континуитета који Влада Републике Србије спроводи од 2017.године када је у питању минимална зарада, рекао је министар Синиша Мали.

“Ово је само наставак разговора које водимо неколико година уназад како да успоставимо одговарајући социјални дијалог и како да се изборимо за што већу минималну зараду, за што вишу просечну плату, а да истовремено подржимо и повећање запослености и отварање нових радних места, што је у интересу послодаваца. Са новим предлогом приближавамо се граници од 300 евра за минималну зараду. Подсећања ради, 2010.године минимална зарада у земљи била је 15. 700 динара, за дупло него више смо дошли до тог нивоа, шт је за нас веома важно јер показује опредељење Владе Републике Србије да се из године у годину минимална зарада повећава брже и више него што је раст нашег БДП-а“, нагласио је Мали.

Додао је да је минимална зарада од 2017. године порасла за 52 одсто, док је у истом периоду забележен раст бруто домаћег производа од 17,3 одсто.

Навео је и да још није довољно да минималац покрије потрошачку корпу, али да смо близу.

"За последње 4 године, минимална зарада је 5 пута брже расла него минимална потрошачка корпа. Подржавамо, јер смо такав договор направили са синдикатима и представницима Уније послодаваца да полако, али сигурно минимална зарада достигне ниво потрошачке корпе. У последње 3, 4, 5 година показали смо да идемо ка томе. У наредном периоду сигурно ћемо успети тај циљ да достигнемо. 2017. године када смо завршили фискалну консолидацију, покривеност потрошачке  корпе минималном зарадом била је око 62 одсто, а 2021. године је 81 одсто", истакао је министар финансија.

Мали је навео да су потпуно посвећени да се постигне задати циљ и да ће, према пројекцијама, 2023. или 2024. минимална потрошачка корпа у потпуности бити покривена минималном зарадом.Истакао је да је минимална зарада главни покретач раста просечне плате која би требало до краја 2025. године да износи 900 евра. Додао је да ће највећи део повећања минималне зараде компензовати држава кроз повећање неопорезивог дела дохотка и смањењем доприноса за ПИО фонд.

Последњи пут измењено понедељак, 30 август 2021 15:41

У оквиру иницијативе „Власина у кругу пријатеља“ чији је циљ подстицање привредног, туристичког и одрживог развоја власинског краја, организован је свечани обилазак фабрике „Власинка“, током кога су посетиоци могли да се упознају са најновијим инвестицијама Coca-Cola Sistema у једну од најмодернијих фабрика воде на југу Србије.

Уз присуство Новице Тончева, министра задуженог за недовољно развијене општине, као и представнике министарстава, државних институција, локалне самоуправе, партнера и пријатеља, присутни су имали прилику да обиђу производна постројења и складишне капацитете фабрике Власинка и увере се у посвећеност одрживом начину пословања и бризи о заштити животне средине.

„Нове инвестиције у фабрију воде „Власинка“ су одлична вест и директно утичу на развој привредних потенцијала, отварање нових радних места и остајање младих да живе и раде у местима у којима су рођени. Вишегодишње успешно партнертсво општине Сурдулица са „Кока-Кола“ Системом показало је колика је то важно за развој једне локалне средине. Константно тражимо начине за унапређење и развој наше привреде. Партнери као што су „Кока-Кола“Систем у Србији нам константо помажу у томе што доказује и актуелни пројекат Власина чиста љубав, који пружа могућност за ширење пословања локалних угоститеља, отварање нових радних места и генерално побољшање живота свих грађана у нашој општини. Веома је значајно да велике корпорације као комоанија „Кока-Кола“ препознају потенцијал иинвестирају у оваква места а то ће засигурно дати одличне резултате и за привреду и економију и омогућити боље услове за живот људи са ових простора“, наглашава Новица Тончев, министар без портфеља, задужен за развој недовољно развијених општина.

„Роса и Власина постали су наш дом некада давно већ 2005.године. Током свих ових 16 година уложили смо око 15,5 милиона евра у развој локалне заједнице, у развој локалне привреде и у подршку развоју заједнице и заштиту животне средине. Заједно са вама увек смо одговарали на изазове и решавали питања кризе када су се оне јављале што значи да нисмо ту само по лепом времену“, истакао је Светослав Атанасов, генерални директор Coca-Cola HBC Србија.

„У години пандемије, која није била ни мало лака, оваква врста улагања је веома важна за заједницу. Посебно ми је задовољство што смо сви препознали један заједнички циљ. А то је да скренемо пажњу на Власину у Власинско језеро“, каже Александра Поповић, председница општине Сурдулица.

Последњи пут измењено петак, 27 август 2021 18:47

Национална служба за запошљавање (НСЗ) је на основу Уредбе о програму подстицања запошљавања младих "Моја прва плата", расписала је Јавни позив за реализацију овог програма у који ће бити укључено до 10.000 младих до навршених 30 година, објавила је НСЗ.

Додаје се да ће Јавни позив бити спороведен у четири фазе у периоду од 20. августа до 15. децембра ове године.

Током прве фазе, од 20. августа до 20. септембра, пријављиваће се заинтересовани послодавци преко сајта www.mojaprvaplata.gov.rs, а затим у другој фази, од 1. октобра до 31. октобра, пријаве ће на исти начин слати незапослени млади људи.

Током треће фазе послодавци ће бирати кандидате, а коначан избор за послодавце из приватног сектора планиран је у периоду од 1. до 15. новембра, док ће послодавци из јавног сектора коначан избор кандидате обавити у периоду од 16. до 30. новембра, саопстила је НСЗ.

Служба запошљавања наводи да ће у року од 15 дана од дана завршетка избора кандидата бити формиране коначне листе послодаваца са изабраним кандидатима и биће доступне на сајту www.mojaprvaplata.gov.rs.

Током четврте фазе реализације програма уследиће потписивање тројног уговора између НСЗ-а, послодавца и изабраног кандидата, а почетак спровођења програма "Моја прва плата" почеће у року од 15 дана од дана формирања коначне листе послодаваца са изабраним кандидатима.

НСЗ наводи да је планирано да се у програм укључи до 10.000 младих са средњим и високим образовањем до навршених 30 година.

Услови су да да кандидати немају радно искуство, односно да имају највише до шест месеци радног искуства на пословима у оквиру нивоа образовања са којим конкуришу и да се налазе на евиденцији незапослених у тренутку закључивања уговора.

Програм ће се спроводити код послодавца у трајању од девет месеци и реализује се без заснивања радног односа, напомиње НСЗ.

Додаје се да приоритет за укључивање у програм имају послодавци из приватног сектора, а нарочито послодавци из девастираних подручја, у складу са прописом Владе Републике Србије о степену развијености јединица локалне самоуправе.

Током трајања програма, НСЗ исплаћује месечну новчану накнаду у износу од 22.000 динара младима са средњим образовањем, односно 26.000 динара младима са високим образовањем и уплаћује допринос за случај повреде на раду и професионалне болести.

Извор: РТС

Председник Александар Вучић најавио је да ће нови погон компаније "Јумко" у Барбатовцу, на територији општине Блаце, бити завршен за два месеца.

У обраћању мештанима рекао је да је сада дошло време да се обнови све што је уништено деценијама, наводећи да је тако уништена трикотажа "Напредак" у овом крају. У новој фабрици, према његовим речима, радиће 75 људи, углавном жена.

"То ће да подигне цело Блаце. Запослиће људе и омогућити опстанак и останак на прадедовским огњиштима", нагласио је Вучић, додајући да добијају фабрику после 40 или 45 година.

Захвалио је "Јумку", али и указао да држава обезбеђује да имају шта да раде у својим погонима.

"Када сам дошао у Врање били су задовољни са 27.000 динара, а пре тога је плата била још мања. Сада имају 38.000 динара, што ће добијати и овде. Није бог зна каква плата, али је то плата, а затим има и њива, окућница, воћњака", додао је Вучић.

Подсетио је да уз плату иде социјално и пензионо осигурање, да људи могу код лекара и планирају бољу будућност.

Са више наруџбина од државе, изразио је уверење, биће обезбеђене још веће плате за све погоне "Јумка".

"Дошао сам не да говорим против било кога, већ да говорим о ономе што смо урадили и шта ћемо да урадимо. Креће изградња 1,3 километра пута Барбатовац–Кутловац, иза тога пута Стубал–Суви До", најавио је Вучић.

Указао је да је, када је био у овом крају пре две године, било речи о важности пута Блаце–Бељољин и да је тада рекао да ће изградња тог пута променити изглед овог краја, што се данас види по кућама које, како је рекао, изгледају уређеније, као и тротоари.

"Ми ћемо да градимо и то је већ потписано, а ради се већ и тендер за изградњу канализационе мреже. То када урадимо, гас када доведемо, а то ће коштати, само за Блаце, седам милиона евра, а заменићемо и азбестне цеви да би могли да пијете чисту воду, моћи ћете да кажете да имате услове као људи који живе у швајцарским, аустријским мањим местима", рекао је Вучић.

Указао је да се раније причало само о шљивама и путевима, а данас има више снова него раније и они почињу да се остварују.

Ускоро креће и ауто-пут од Ниша до Мердара, најавио је, додајући да ће се радити реконструкција државног пута од Мерошине до Мердара. Вучић је затим обишао и сам објекат у којем ће бити смештена фабирка "Јумко" у Блацу, која ће шити униформе.

"Биће за војску и полицију још, само морате да радите најбоље што можете. Када нацртају наши специјалци, да такву опрему урадите, од импрегнираног плата, од чега год", рекао је Вучић генералном директору врањског "Јумка" Браниславу Трајковића.

Трајковић је пренео да имају сву опрему, да је све спремно да се инсталира у Блацу, а да ће бити и обука за будуће запослене у Врању.

Он је рекао председнику и да погон у Рудној Глави, отворен пре непуна два месеца, ради одлично, као и погон у Дрвару, додајући да имају већ послове у РС, као и да очекују да се обим посла додатно увећа.

Извор РТС

На основу Одлуке о измени одлуке о усваjању Локалног акционог плана запошљавања града Врања за 2021.годину и Закључка Градског већа, Град Врање расписао jе Jавни позив за учешће у финансирању програма обуке на захтев послодавца у 2021. години. Програм обуке на захтев послодавца подразумева учешће у финансирању програма обуке ради стицања знања и вештина потребних за обављање послова на конкретном радном месту, на захтев послодавца коjи припада приватном сектору,а за незапослена лица на евиденциjи НСЗ филиjала Врање. 

За реализациjу обуке Град Врање послодавцу на основу захтева може да исплати:

  • месечну новчану накнаду по незапосленом полазнику обуке, у укупном бруто износу од 14.000,00 динара
  • средства на име  трошкова превоза за долазак и одлазак на место обуке по  полазнику обуке на месечном нивоу.

Послодавац jе у обавези да на име пренетих средстава Града Врања за реализациjу програма обуке, исплаћуjе лицу на обуци утврђену нето накнаду, врши обрачун и уплату припадаjућих пореза и доприноса у складу са законом, и исплаћуjе лицу на обуци, утврђена средства на име  трошкова превоза по  полазнику обуке на месечном нивоу.

Захтев за учешће у програму подноси се Граду Врању, са назнаком „Приjава за учешће у програму обуке на захтев послодавца у 2021.години“, на прописаном обрасцу коjи се може преузети са саjта WWW.VRANJE.ORG.RS

Страна 1 од 106

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Завршен јавни позив за мере енергетске ефикасности - Радио Телевизија Врање https://t.co/7ROlFcneJS via… https://t.co/RBkP0MK8KZ
Сајам запошљавања понудио 366 радних места - Радио Телевизија Врање https://t.co/C4KQGYGDGe via @tripplesworld https://t.co/8s5So52oeq
Средњошколци од понедељка по комбинованом моделу - Радио Телевизија Врање https://t.co/Dgfgyl6zbU via @tripplesworld https://t.co/oz7itshnTa
Follow RTV Vranje on Twitter