Све више насиља над старим људима

Велики проблем целог друштва, не само нашег града је насиље у породици. У првој години короне пао је број ових случајева, но већ прошле године је дошло до повећања, па је у једном тренутку Сигурна кућа била пуна. И нажалост, не ради се само о партнерском насиљу и нису на удару само жене, већ и старији људи.

Иако се прст најчешће упире у Центар за социјални рад када је насиље у породици у питању, њихове ингеренције не сежу толико, каже директорка Центра за социјални рад. Центар је на првој линији фронта у збрињавању и пријављивању случаја, а одлуке о даљем поступању према насилнику доноси Тужилаштво. Брине пораст броја насиља над старијим људима, над онима који имају преко имају 65 година, каже директорка.

''Најчешће су партнерски односи, што приписујемо нередовном узимању терапије, алкохолизму, вршење насиља од стране деце, негде око 20 посто, опет алкохолизам код деце. Имамо и неколико случаје и то 4 од почетка године где су насиље над бабама и дедама извршили унуци. То је, нажалост, јако лоше,'' каже директорка Центра за социјални рад Драгана Арсић.

Породица мора бити функционална. Уколико нема капацитета и има проблема може да се обрати Центру за социјални рад, да добије психо-терапеутске савете и стручни тим Центра ради на томе. Један од путева помоћи старијим људима у сваком смислу, не само када је насиље у питању, је релативно нова услуга, а то је хранитељство за старије особе.

''Тренутно имамо потребу за већим бројем хранитеља за старије особе. Све више нам се јаваљају старије особе које желе да буду, не у Геронтолошким центрима, већ у природном окружењу и траже породице које желе да брину о њима. Они који осећају да то могу треба да дођу у Центар за социјални рад, да добију информацију о документацији, како би конкурисали и Министарство дало сагласност. Тренутно је пет породица из Врања на обради за хранитељство за старије особе,'' додаје директорка. 

Ова услуга мора да се шири, јер има много старијих људи којима је потребно да неко брине о њима, апелује Арсићева. За хранитељство може да се јави и родбина, ту се ради о сродничком хранитељству. Они такође имају право на надокнаду.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 16 мај 2022 14:52

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Како ће млади Врањанци потрошити својих 100 евра од државе? - Радио Телевизија Врање https://t.co/kUEPv2I5qR via… https://t.co/K3f1WhVASR
Председник Вучић у Врању са избеглима из Украјине - Радио Телевизија Врање https://t.co/JhiC04WNsH via… https://t.co/kYJWlg2jA6
Малине из овогодишњег рода око 700 динара за килограм - Радио Телевизија Врање https://t.co/6d9hG5WSEo via… https://t.co/5muHCVBzMc
Follow RTV Vranje on Twitter