Малишани успешно завршили радионицу за превенцију трговине људима

Међународни дан борбе против трговине људима обележава се 30. јула.  Тим поводом, локална мрежа за превенцију и борбу против трговине људима одржала је данас предавање и радионицу у вртићу Невен. Деца су кроз игру и причу усвајала све што су предавачи показали, а имала су и бројна питања.

Радионица је интерактивна и састоји се од разговора са децом, односно теоријског дела, али и друштвене игре у којој деца касније примењују оно што су усвојила.

„Наши волонтери показаће деци модел трафикинга, како бисмо их од малих ногу учили да не упадну у замку, које се налазе свуда око њих. Други део радионице је много занимљивији, а то је друштвена игра „Миша и Маша 1,2,3“ где ће они имати прилику да се упознају са одређеним ситуацијама, односно како треба реаговати у свакој од њих. Један пример је да Миша и Маша седе кући сами, а онда долази неко ко им закуца на врата. Тада деца дају одговоре како треба поступити, односно шта ће урадити“ објашњава Лука Трајковић из Канцеларије за младе.

Предавачи су нам рекли да су већ држали овакве и сличне радионице и да је са малом децом јако лепо радити. Малишани се не стиде, веома су отворени за сарадњу и воле да уче кроз игру.

 „Трудићемо се да свака генерација предшколаца буде едукована о овој теми. Касније ћемо пратити кроз њихово школовање, и што се тиче трговине људима, али и других тема као што је безбедност младих на интернету“ каже Трајковић.

Циљ радионице је да децу од малих ногу припремимо како препознати и избећи замку трафикера. Радионица је била забавна, деца су била весела и надметала су се око тога ко ће више одговора дати.

„Све што смо радили ми се свиђа и било је занимљиво. Научио сам да врата не треба да се отварају непознатим људима и да не треба да се од родитеља одвајаш. Не треба и да узимамо од неког непознатог човека било шта“ објашњава један од малишана, након учешћа у радионици.

Осим што је потребно децу едуковати, кључна карика је и улога одраслих. Деци треба подршка како родитеља, тако и установа у којима бораве.

„Установа „Наше дете“ имала је случајеве када је било потребно заштитити дете. Не конкретно у овој теми, али просто постоји одговорност нас одраслих. Треба да учинимо доступним нас саме за децу, да им уливамо довољно поверења, да нам саопште све шта год да им се дешава у тренутку. То јесте начин да се предупреде неке ситуације које могу бити потенцијално опасне за здравље и безбедност деце“ напомиње Наташа Стаменковић из установе „Наше дете“.

Локална мрежа за борбу против трговине људима, ће у суботу 30. јула са почетком у 10:30,одржати традиционалне радионице на Јумковом и Градском базену. Биће пуштана музика популарних извођача на ову тему, а посетиоци ће моћи да учествују у анкети.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 29 јул 2022 14:11

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Пренос моштију у Спомен костурницу манастира Свети Никола - Радио Телевизија Врање https://t.co/5gSUX729Z3 via… https://t.co/FBVg3Y12m4
Градоначелник: Стадион по УЕФ-а стандардима утицаће на развој града - Радио Телевизија Врање… https://t.co/XImMUgmYUz
Отвара се Школа за мале истраживаче - Радио Телевизија Врање https://t.co/8frrx5gjEL via @tripplesworld https://t.co/TLADecdDPJ
Follow RTV Vranje on Twitter