Матић: Плакати са мојим ликом ме неће уплашити, напротив

Након што је до Верана Матића, председника Асоцијације независних електронских медија и члана Сталне радне групе за безбедност новинара, стигла информација да су улице Врања од јутрос облепљене плакатима са његовим ликом, он се обратио јавности саопштењем. У ауторском тексту он се осврнуо на случај власнице врањског ОК радија и на претње које је добијала. Текст преносимо у целости:

"Немој да ме узимате у уста и моје име провлачите кроз новине! Ово су биле речи осуђеног Дејана Николића “Кантара” упућене Оливери Владковић, власници ОК радија у просторијама њиховог кафића “No comment” 16. јуна у 15.20 часова током одобреног боравка ван просторија током издржавања четворомесечне казне затвора.

Цитат представља информацију Полицијске управе Врање и преузет је из званичног одговора директора Управе за извршење кривичних санкција Дејана Царевића колегиници Љиљани Стојановић из агенције Југпресс.

За контраверзног бизнисмена (како наводи “Данас”) Дејана Николића “Кантара” реченица “Немој да ме узимате у уста и моје име провлачите кроз новине” није била претња. Бар тако сам закључио из разговора који је са њиме тих дана објавио врањски дописник Војкан Ристић. Изгледа да исто мишљење не деле тамошња полиција и тужилаштво који су Николићу одредили меру притвора од 30 дана јер “постоје посебне околности које указују да ће ометати поступак утицајем на саучеснике, као и да ће поновити кривично дело.”

У поменутом медијском обраћању, Николића су зачудила “јавна прозивања неких „медијских стручњака“ који су га повезали са оним што се дешава у вези са новинарима ОК Радија и њиховим простором”. Препознао сам се у тим наводима пошто сам као представник Сталне радне групе био у делегацији представника новинарских и медијских удружења и невладиног сектора која је у знак солидарности и подршке недавно посетила врањски ОК Радио.

Одговор на нашу посету је стигао јутрос када сам добио информацију да је су улице Врања облепљене мојом фотографијом уз текст “Веран Матић, самозвани грађевински инспектор који руши по Врању. Политичарима наређује, инспекцијским службама наређује, хапси, организује рад тужилаштва и судија, врши притисак на медије. Зашто? Све због кафића “No comment” који се налази у локалу отетом од фирме “ЧИК Куманово”.

Ово је још једна потврда колико се сигурно осећа криминални клан у Врању, колико мисли да има довољно подршке у институцијама. У исто време, ово је доказ колико је важно изложити њихова злодела јавности. Колико их је важно разоружати јавним раскринкавањем. Колико су нервозни и како тада праве грешке, настављајући да показују колико су све тешке оптужбе тачне, и колико је њихова активности канцерогена и разорна за друштво.

Овим постером сам добио још једну потврду да у Врању чинимо праву ствар. И да тамо заиста треба учинити све како би се избегао трагичан сценарио из Београда, Јагодине или Гроцке. Онај ко стоји иза овог постера не зна у шта се упустио. И да тек сада ни ја нити било код од нас неће одустати од онога што заступамо и за шта се боримо. Саветујем му да још једном пажљиво прочита излагање Бранка Стаменковића, заменика Републичког јавног тужиоца са последње седнице Сталне радне групе чији је члан од оснивања 2016. године.

Б 92, Саша Мирковић и ја смо били на плакатима београдских улица пре двадесет година – у октобру 2002. године. Са Бранкицом Станковић и новинарима Инсајдера био сам на смртовницама којима је облепљен Лазаревац у време емитовања серијала о пљачки Колубаре. Са Јеврејима сам био на антисемитским фашистичким постерима којима је био облепљен Београд и Јеврејско гробље. Знамо ко је иза тога стајао као што знам ко стоји иза овог плакатирања у Врању. То ме неће уплашити. Управо супротно – даје ми још већу мотивацију и потврђује колико је битно подићи глас и супротставити се онима који мисле да им је све дозвољено. Па и то да прете, разбијају, зазиђују и плакатирају.

Постоје јасне жеље институција да се обрачунају са организованим криминалом, али то није довољно. Неопходна је снажна политичка воља и решеност, која ће онда пренета по свим линијама институцијама за разоткривање организованог криминала. Јер опстанак правне државе, везан је за обрачун са оваквим криминалним групама," стоји у тексту који је Матић упутио медијима. 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено субота, 25 јун 2022 23:59

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Уручене омладинске картице - Радио Телевизија Врање https://t.co/EXtXqKh00W via @tripplesworld https://t.co/7BMpIg0PYU
Цена хлеба ограничена на 53,5 динара, привремено забрањен извоз пелета - Радио Телевизија Врање… https://t.co/QsjdCJ1BGh
Постхумно објављена драма „Газда Глигор“ Душана Ђорђевића - Радио Телевизија Врање https://t.co/4fLR3cOHBD via… https://t.co/xGqLDKqBeX
Follow RTV Vranje on Twitter