Лето је почело. Тропске температуре са јаким олујама?

Лето ове године почиње у уторак, 21. јуна у 11 часова и 13 минута. Ово је уједно и дан када на јужној полулопти почиње зима.

На дан почетка лета обданица је најдужа, а ноћ најкраћа. Сунце ће изаћи у 4:51 а заћи у 20:27. Дан ће трајати 15 сати и 36 минута, а ноћ 8 сати и 24 минута.

Сунце на овај дан достиже свој највећи дневни лук изнад хоризонта. Излазак је на североистоку, а залазак на северозападу, док ће највећу дневну висину достићи на југу.

Предвиђа се да ће ово лето у Србији бити прилично топло и екстремно. Врео ваздух из Сахаре ће често стизати до нашег континента. Очекује се да ће бити периода са натпросечним тропским температурама које ће прелазити 45 С и трајати по неколико дана. Такве температуре могу да изазову последице у облику пожара.

Топле таласе у трајању од 5-6 дана могу прекидати јаке олује. У августу се очекује повећање падавина и јаче временске непогоде.

Уз висок ваздушни притисак предвиђа се пуно сунчаних сати током јуна и јула, који могу бити са температуром изнад просека, док ће претежно облачно време бити у кратким интервалима.

Сезона ће бити са падавинама испод просека, лето ће бити сушно. Без обзира што се током друге половине лета могу очекивати јаке олује и падавине. То неће бити довољно да се прекине суша, па ће вероватно у неким регионима бити проблема за пољопривреду.

Иначе, метеоролошко лето почело је 1. јуна а завршиће се 31. августа.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 21 јун 2022 14:48

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Уручене омладинске картице - Радио Телевизија Врање https://t.co/EXtXqKh00W via @tripplesworld https://t.co/7BMpIg0PYU
Цена хлеба ограничена на 53,5 динара, привремено забрањен извоз пелета - Радио Телевизија Врање… https://t.co/QsjdCJ1BGh
Постхумно објављена драма „Газда Глигор“ Душана Ђорђевића - Радио Телевизија Врање https://t.co/4fLR3cOHBD via… https://t.co/xGqLDKqBeX
Follow RTV Vranje on Twitter