Расадник градског зеленила - ризница цвећа и дрвећа

Служба градског зеленила се поред редовних активности, кошења траве, орезивања дрвећа и заливања зелених површина и цвећа бави и расадничком производњом. У расаднику код Белог моста се производи расад сезонског цвећа али и листопадних стабала и четинара. Ми смо посетили овај простор и упознали се са процесом производње расада разноврсног цвећа.

Расад који се производи у расаднику код Белог моста се користи искључиво за садњу на јавним површинама и нема га у слободној продаји. Цвећем из овог расадника оплемењује се и уређује простор на потезу од зграде општине  дуж шеталишта,  код Чита Митиног споменика као и ужи центар града, каже Снежана Трајковић референт у Градском зеленилу.

-Конкретно за ову годину припремили смо око 6 и по хиљада комада садница цвећа. Одлучили смо се за врсте цвећа које је издржљиво на високим температурама, коме прија сунце и које се показало као добро кроз дуги низ година. Једна од тих врста је кана која је карактеристична за Врање и Врањску Бању, и која се сади деценијама. Поред ње, имамо и тагетес, ђурђиницу, салвију , цинију. Овај расад је сада у фази цветања. Још се нису код свих биљака развили цветови али очекујемо да ће сепуни цват десити следеће недеље. Ми смо око 70%  овог засада већ изнели на терен тако да ћемо наредне недеље посадити и преостали део, каже наша саговорница. 

У расаднику се поред сезонског цвећа налазе и стабла листопадног дрвећа, јавор, јасен , платан , липа а има и мања количина четинара као  и украсног шибља. Све те саднице се користе за садњу на јавним површинама у граду. Лоша ствар у овој лепој причи је бахатост и безобразлук појединаца у граду који не презају од тога да присвоје засаде цвећа и однесу својој кући.

- То није ништа ново. Годинама уназад, где год засадимо цвеће, поједини грађани истог дана покраду цвеће које смо посадили. Након тога ми поново садимо али не можемо да засадимо онолико колико наши суграђани могу да покраду цвећа, огорчена је Трајковићева.

 У надлежности Службе градског зеленила је и орезивање око 1400  стабала у граду. Такође, одржавају се зелене површине , коси и залива  трава и цвеће на јавним површинама. Ово је период када има највише посла за раднике у овој служби , лето је ударна сезона , али запослени у Градском зеленилу током читаве године  вредно раде како би наш град био уређен и леп. 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 26 мај 2022 15:11

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Први излазак након короне за кориснике Прихватилишта - Радио Телевизија Врање https://t.co/OV8ev7TBhR via… https://t.co/xirYtGEPbl
Бреме савременог новинарства - Радио Телевизија Врање https://t.co/h3uWqDQbOB via @tripplesworld https://t.co/ZJVB8CwQqg
Скупштина поставила Градског правобраниоца и два заменика - Радио Телевизија Врање https://t.co/KwVHxMXIpZ via… https://t.co/L6uD9Inzbp
Follow RTV Vranje on Twitter