Одштампајте ову страницу

Месне заједнице Доњи Асамбаир и Шапранце определиле средства за Вукана

На 89. седници Градског већа разматране су тачке које се тичу подстицаја у пољопривреди, услуга социјалне заштите, награђивања ученика, енергетске санације, а било је речи и о помоћи малом Вукану Стоиљковићу који болује од СМА.

Градски већници усвојили су Текст јавног позива за деделу подстицаја у пољопривреди, и за меру вештачко осемењивање крава опредељено је 2 милиона динара. Одлучено је да и ове године град награди ђаке генерације књигом и бициклом. За пројекте услуга социјалне заштите, ове године први пут се у континуитету реализује услуга лични пратилац деце са инвалидитетом, а предвиђена је и услуга помоћ у кући.

''У континуитету финансирамо преко наменског трансфера из министарства који добијамо годишње и ове године ћемо суфинансирати прихватилиште Други дом, услугу лични пратилац деце са инвалидитетом. Ми смо од јануара кренули са пружањем ове услуге, сада смо у континуитету први пут ове године нисмо имали прекид и помоћ у кући такође суфинансирамо и такође од јануара се суфинансира, део из буџета града, а део из наменског трансфера из министарства", каже већница Данијела Милосављевић.

Усвојен је и текст јавног позива за  привредне субјекате у спровођењу мера енергетске санације стамбених објеката, као и  Текст јавног позива за суфинансирање мере енергетске санације породичних кућа путем уградње соларних панела, а предмет финансирања обухвата набавку соларних панела, набавку инвертера и пратеће опреме, уградњу панела и израду неопходне техничке документације. Суфинансираће се 50 посто укупне инвестиције, а максимално 420 хиљада динара по домаћинству.

Усвојени су и захтеви месних заједница Доњи Асамбаир и Шапранце за измену финансијског плана за ову годину.

''И Доњи Асамбаир и месна заједница Шапранце су тражили да измене свој финансијски план у одређеним сегментима и да средства од тако измењеног плана уплате на наменски рачун за лечење малог Вукана Стојиљковића, Доњи Асамбаир би определио износ од 120 хиљада динара, Градско веће је усвојило оба захтева, а месна заједница Шапранце 200 хиљада динара, дакле укупно 320 хиљада динара. На Градском већу је предложено и да се другим месним заједницама упути овакав апел уколико постоји могућност да из својих финансијских планова одвоје одређена средства да се уплате на наменски рачун за лечење малолетног Вукана",  додаје Милосављевићева.

Разматран је и предлог Одељења за урбанизам за коришћење јавне површине за постављање привремених објеката у промотивне сврхе. Наиме компанија Теклас поставиће промотивни штанд 14. маја од 11 до 14 сати у горњем делу шеталишта како би промовисали своје пословање, јер имају потребе за упошљавањем радника.

Образована је и радна група за израду Стратегије развоја пољопривреде и руралног развоја града Врања за период од 2023. до 2030. и формирана радна група за израду локалног акционог плана за период од 2022. до 2025. за социјалну инклузију Рома и Ромкиња на територији града Врања.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 12 мај 2022 16:08

Сродни чланци