Данас је Свети Георгије, једнан од девет великомученика и првих страдалника за хришћанску веру. Обележава се у свим храмовима Српске православне цркве и једна је од најчешћих слава православних Срба. Међутим, и Роми традиционално славе Ђурђевдан као један од највећих празника који симболише долазак пролећа. Празник је радости и весеља, а испуњен је и бројним обичајима.

У рану зору одлази се на реку, а овај обичај Роми поштују и дан данас. Обичај је да се плету венчићи од лековитих трава који се онда бацају у воду, а верује се да то доноси здравље, плодност, враћа љубав. Роми традиционално славе Ђурђевдан као један од највећих празника који симболише долазак пролећа.

''Скупљамо се пре сунца, морамо бити поред неке реке или ливаде и традиционално плетемо венчиће од врбе, то је за здравље, за срећу, за весеље, умивамо се на води, а жене поред врбе се и чешљају да коса буде лепша и гушћа. Обично се и ваљају по трави за здравље,'' каже Санде Аметовић који само због Ђурђевдана сваке године долази из Немачке у свој родни град. 

Традиција је да се за Ђурђевдан припрема богата трпеза, а посебно се храна износи и за покојнике, а на послужавнику неопходно је младо воће и поврће

''То је велики обичај, раније овде није могло да се прође колико је жена овде делило храну за мртве, а сада видите да је то реткост,'' каже Гале Селистаревић.

А за госте главна јела на трпези су чорба и јагњетина.

''Све сам ујутру спремила и сада ћу наставити – месо, чорбу, салате,'' додаје Лета Селистаревић.

Ђурђевдан славе православци, али и католици.

''Овај празник смо прихватили од православаца, јер смо ми на овај дан као номадски народ увек лутали и договарали се када ћемо се састати и кажемо 'Састаћемо се за Ђурђевдан' и тако је то постао традиционални празник код нас,'' закључује Санде Аметовић.

Доста обичаја се кроз време изгубило, а неки су се одржали до данашњег дана, и то највише у ромској популацији.

''Бахтало Ђурђевдан ми кажемо, а пошто славе и муслимански и католички Роми, они кажу Едерлези, а ми кажемо Ђурђевдан,'' закључује Аметовић, честитајући празник.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 06 мај 2022 13:39

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Како ће млади Врањанци потрошити својих 100 евра од државе? - Радио Телевизија Врање https://t.co/kUEPv2I5qR via… https://t.co/K3f1WhVASR
Председник Вучић у Врању са избеглима из Украјине - Радио Телевизија Врање https://t.co/JhiC04WNsH via… https://t.co/kYJWlg2jA6
Малине из овогодишњег рода око 700 динара за килограм - Радио Телевизија Врање https://t.co/6d9hG5WSEo via… https://t.co/5muHCVBzMc
Follow RTV Vranje on Twitter