Одштампајте ову страницу

Тасићева: Нема бескућника на нашим улицама

Када стегне зима и све заледи, најтеже је онима који живе у брдско-планинским пределима, а ако су сами и стари, онда је још теже. У помоћ таквим невољницима прве прискачу установе социјалне заштите, смештајући их у Прихватилиште за одрасла и стара лица у Врању.

''Са почетком ниских температура и број корисника у Прихватилишту за одрасла и стара лица се повећава. Тренутно ту борави 30 корисника, има још увек слободних места и нећемо дозволити да нико остане незбринут и на улици,'' каже директорка Центра Ивана Тасић.

Центар за развој локалних услуга социјалне заштите једна је од ретких установа те врсте у нашој земљи. Међу првима је отворена,  а последњих година је интенција државе да и друге локалне самоуправе отварају такве установе и то не без разлога.

''Захваљујући овој нашој установи у Врању немамо бескућнике. Немамо оне који спавају на улицама, испод мостова у пролазима. Може се десити да некога видите и на тим местима, али то је само зато што та особа тако жели. Ако не жели има место, има кров над главом и простор где може да буде смештена у топлом и на сигурном,'' додаје директорка.

Ова установа прихвата и жртве партнерског насиља и тренутно има укупно 10 и жена и деце. Процениће се, у складу са епидемиолошком ситуацијом, да ли ће и када почети са радом Дневни боравак за децу са посебним потребама.

''Лични пратиоци крећу да раде од 1. фебруара, а геронто домаћице  су почеле од 1. јануара да пружају услугу. На тај начин све услуге које пружамо су покренуте,'' наглашава Тасићева.

Иначе, Прихватилишта за одрасла и стара лица и за жртве партнерског насиља у овој установи ради 24 сата, тако да нема посебно организованих дежурстава, попут других установа у земљи током хладних дана. Што се тиче локалних услуга социјалне заштите неке развијене демократије  би имале шта од нас да науче, када се зна да само Њујорк има пола милиона бескућника.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Сродни чланци