Одштампајте ову страницу

Проширује се обим мера и услуга у области социјалне заштите

Град Врање истиче се по великом броју услуга социјалне заштите које пружа грађанима, али и константно ради на проширивању тих услуга. Усвојен Акциони план предвиђа четири нове мере, а са некима се почело још прошле године.

Неке се услуге и побошљавају, као што су: лични пратилац детета и помоћ у кући за стара лица. Ове услуге сада крећу од јануара, одмах по завршетку зимског распуста, јер је град за ту намену определио средства у буџету и више се не чека април када стиже наменски трасфер, каже већница Данијела Милосављевић.

У оквиру четири нове мере, две су услуге, а прва је помоћ у кући за децу, младе, одрасле са психофизичким сметњама и особама са инвалидидтетом.

"Овим Локалним акционим планом смо проширили обухват услуге, јер смо имали мали број неговатељица, биле су три, а сада ће бити 5. Фокус ће бити на особе оболеле од мултипле склерозе, јер оне имају потребу за том врстом услуге", каже већница Милосављевић.

Друга услуга је СОС телефон за жртве пертнерског насиља и за сваког ко је жртва насиља. Циљ је да се заокружи прича о заштити жртве, преко СОС телефона, Прихватилишта за жртве и Центра за социјални рад. Још две мере су усвојене, а прва је помоћ једнородитељским породицама.

"То је био предлог Центра за социјални рад. Они су увидели да те породице имају малу подршку и да треба да им се помогне. Конкретно код подизања деце и нарочито код породица у сеоским срединама", објашњава Милосављевић.

Не ради се само о породицама где је у питању социјални моменат, једнородитељске породице, чак и оне које имају средства за живот имају друге потребе и потребна им је подршка.  Обезбеђен је донатор, а  и сам град улаже средства. Последња мера је склонити малолетну децу са улице, која просе. Није их много и нису организовани, али не треба да буду на улици,  истиче већница. 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 20 јануар 2022 14:14

Сродни чланци