Одштампајте ову страницу

Већници определили средства и за заштиту животне средине и за запошљавање

Велики број тачака дненог реда, редовних и допунских нашао се данас пред већницима града Врања, који су се сатали 74. пут.

У сусрет грађанима већници су дали одобрење да осим апотеке у центру града и  апотека у улици Партизански пут у време празника ради до 20 сати и 30 минута. Да би се изашло у сусрет особама са инвалидитетом одлучено је да могу преко портала Е-управе у делу услуге,  да подносе захтев за издавање паркинг карте и паркинг места. Краткорочни Акциони план о квалитету ваздуха, са спроведеном јавном расправом и свим предвиђеним мерама такође су разматрали већници, а на основу упутства Министарства за заштиту животне средине. Врање је већ кренуо са градњом котларница на био масу и са коришћењем обновљивих извора енергије. Много активности ове године предвиђа и програм коришћења буџетских средстава за заштиту животне средине.

-За реализацију овог програма у буџету града Врања за 2022. годину планира су средства у укупном износу од 67 милиона и 800.000 динара. Средства су обезбеђена, делом из градског буџета и из осталих извора финансирања, каже Данијела Милосављевић, градска већница.

Већници су усвојили текст јавног конкурса за финансирање цркава и верских заједница из буџета у износу од 5 милиона динара. Разматрали су већници и предлог решења о именовању Организациони одбор за традиционалну манифестацију ''Врањска градска  песма,'' која би требало да се одржи 20 фебруара, као и именовање Координцаионог тела за спровођење Стратегије за младе. Културно образовном центру је дозвоњено коришћење сале ОКЦЕ.  Већници су усвојили Локални акциони план запошљавања за 2022 и 2023. годину.

-Предложене мере су: програм стручне праксе за 36 лица ове и за 50 лица наредне године, обука на захтев послодавца, субвенције за запошљавање лица из категорије теже запошљивих за 2022. годину 20 лица и за наредну 25. Затим самозапошљавање,  20 лица у овој и 25 у наредној години и јавни радови у овој години 27 лица у наредној 30.

Већници су дали подршку градоначелнику за потписивање иницијативе Споразум градоначелника. Ради се о изради Акционог плана за одрживу енергију и климу. Осим Врања само је Ваљево, добило подршку за израду плана.   

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 18 јануар 2022 14:46

Сродни чланци