Одштампајте ову страницу

Христос се роди, срећан Божић

Српска православна црква данас прославља Божић.

Божић је дан када се слави рођење Исуса Христа и, заједно са Ускрсом, један је од највећих хришћанских празника. Према јеванђељу, Исус Христос је рођен тачно у поноћ, када се најсјајнија звезда која се кретала од истока према западу зауставила изнад пећине крај Витлејема. Као датум Христовог рођења, 25. децембар, уведен је у четвртом веку, у време цара Аркадија. Тај датум се и данас поштује, с тим што се он у јулијанском календару поклапа са грегоријанским 7. јануаром, па православне цркве које поштују јулијанско време тога дана славе празник рођења Исуса Христа.

На Божић хришћанске цркве славе долазак Спаситеља, који је дошао међу људе да им укаже на вредности вере у љубав, да их измири са Богом кога су се одрекли починивши први грех.

Према обичају, на најрадоснији хришћански празник у кућу први долази положајник. Његова је дужност да пожели срећу, здравље и напредак домаћиновом дому. Божић је увек мрсни дан, коме је претходио четрдесетодневни божићни пост.

На свечаној божићној трпези, најважнија је чесница, погача умешена од пшеничног брашна без квасца. У чесницу се ставља златни или сребрни новчић.

Онај ко у свом парчету пронађе новчић, према веровању, имаће среће у наредној години.

Српска православна црква и њени верници Божић славе три дана, који су у богослужбеном календару обележени црвеним словом. Други дан Божића је Сабор Пресвете Богородице, посвећен Богомајци у знак захвалности што је родила Спаситеља, док се трећег дана слави Свети архиђакон Стефан.

Најрадоснији хришћански празник, поред Српске православне цркве, прослављају Руска православна црква, Јерусалимска патријаршија, Света Гора, старокалендарци у Грчкој, јерменска црква и египатски Копти, који поштују јулијански календар.

За Божић се везују многи обичаји који се по нечему од краја до краја разликују. Међутим свуда се поздравља исто:

Христос се роди! Ваистину се роди!

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 07 јануар 2022 17:50

Сродни чланци