Чомић: Локална самоуправа урадила највећи део посла

Министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Србије Гордана Чомић разговараће са представницима локалне самоуправе, државних органа, институција и цивилног сектора Нишавског, Пчињског, Топличког и Јабланичког округа.  Министарка Чомић данас је обишла Врање, а сутра обилази Бујановац.

Ресорно министарство други пут ове године обилази управне округе у Србији. На првом сатанку је био договор о примени Закона о планском систему на коме је прецизирано да све одлуке на локалном нивоу треба доносити на тај начин да сви буду укључени, и они који су изабрани и именовани и цивилно друштво и удружења, као и сви који су заинтересовани за развој заједнице. На данашњем састанку презентован је извештај о тим посетама, у којем су решења за проблеме који су запажени обиласком округа у нашој земљи, као и две основне теме за будућност.

„Да разговарамо о стратегији људских права у Србији и о одрживом развоју. Ми смо алат за све оне у свим локалним самоуправама који желе да ступе у разговор, волели се, не волели, разумели, не разумели. Али да разговарамо о ономе до чега нам је стало, а то је да се договоримо како ће Србија да изгледа 2030. године и да се договоримо зашто је важно да Србија има Стратегију људских права. Извештај Европске комисије, како смо и обећали, показао је недвосмислено оцену да је Србија напредовала у области владавине права и за то заслугу носе локалне самоуправе у Србији, зато што се ту примењује скоро 80 посто закона за које смо обавезни пред Европском унијом да их имамо у свакодневници. Ми смо дали свој допринос, али локална самоуправа је урадила највећи део посла и ми смо ту да наставимо тај посао,'' рекла је у Врању Министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Србије, Гордана Чомић.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 15 новембар 2021 15:06

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Вукане, срећно! - Радио Телевизија Врање https://t.co/WhptdB7oX2 via @tripplesworld https://t.co/Tri7U0y9bO
Концерт за Вукана - Радио Телевизија Врање https://t.co/kARVTSnqNo via @tripplesworld https://t.co/eJcOX3TFrZ
Најбољи баскеташи у Србији. У Француску по још једну медаљу - Радио Телевизија Врање https://t.co/31vCO7ydkO via… https://t.co/fdab5D7Dgo
Follow RTV Vranje on Twitter