Одштампајте ову страницу

За девет месеци 34 жртве трговине људима Истакнут

За девет месеци ове године идентификоване су 34 жртве трговине људима, према подацима Центра за заштиту трговине људима, кровне организације у Србији у овој области.  

Прошла године је била изузетно тешка. У Србији је идентификовано 57 жртава трговине људима и то је у односу на претходну годину било повећање од 40 посто. Ову годину, нажалост, прати даљи тренд повећања броја жртава.

"У току године просечно имамо пријаве од 150 до 200 случајева да се ради о потенцијалним жртвама трговине људима. То значи да на свака два дана неко у Србији пријави Центру, да сумња да се негде ради о трговини људима, што је поражавајући податак. Један од поражавајућих података је и тај да је у последњих пет година свака друга жртва малолетна. Центар за заштиту жртава заједно са другим актерима у систему свим жртвама пружа комплетну заштиту. Ми обезбеђујемо смештај за жртве, помажемо материјално, пружамо здарвствену заштиту, психолошку и оно што је најважније када се изађе из процеса експлоатације ми  помажемо да се жртва што пре интегрише у друштво, да се врати нормалном, свакодневном животу, да буде користан члан, како себи, тако и својој породици", каже Александра Љубојевић, директорка Центра.

У Србији је, од 2000. до 2013. године, према званичним подацима, идентификовано 739 жртва трговине људима, што показује да феномен ропства у 21. веку није искорењен и да су милиони жена, деце и мушкараца свакодневно експлоатисани.

Србија је земља порекла, транзита и дестинације за мушкарце, жене и децу који су изложени ризику од свих облика експлоатације у земљи и иностранству, док страни држављани, такође могу да буду жртве трговине људима, најчешће у циљу сексуалног искоришћавања и присилног рада.

Трговина људима је тешко кривично дело и озбиљан друштвени проблем, јер најдрастичније угрожава основна људска права - право на живот, на слободу избора, на слободу кретања...

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 19 октобар 2021 14:08

Сродни чланци