Одштампајте ову страницу

''Гаји, храни, подржавај. Сви заједно. Наше акције наша су будућност.”

Мото под којим се ове године обележава 16. октобар је „Гаји, храни, подржавај. Сви заједно. Наше акције наша су будућност”, а фокус је на јачању прехрамбених система и смањењу броја гладних у свету.

У Србији се 16. октобар – Светски дан хране обележава од 2001. године.

 

Организација за храну и пољопривреду (ФАО) сваке године 16. октобра обележава Светски дан хране.

Ове године се обележава 75. годишњица ФАО-а у тренутку када се земље широм света баве пандемијом болести KОВИД-19 и њеним последицама.

У Србији се Светски дан хране обележава од 2001. године.

Очување приступа здравствено безбедној храни јесте и остаје део одговора на пандемију KОВИД-19, посебно за сиромашне земље у којима је пандемија довела до још израженије економске кризе.

У овом тренутку је важно обезбедити подршку херојима хране – пољопривредницима и свим запосленима у ланцу производње хране који омогућавају безбедан пут хране од њиве до трпезе.

Преко две милијарди људи у свету нема приступ довољној количини здравствено безбедне хране, а процене су да ће до 2050. године тај број достићи 10 милијарди људи.

Скоро 690 милиона људи широм света је гладно, што је 10 милиона више него 2019. године.

Због пандемије KОВИД-19 овај број се може повећати за још 83 до 132 милиона људи.

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” са мрежом окружних института/ Zавода за јавно здравље сваке године обележава Светски дан хране, 16. октобар и кампању Октобар – месец правилне исхране.

Ове године поводом Светског дана хране расписан је конкурс за избор најбољих ликовних и литерарних радова за децу предшколских установа и ученике основих школа на тему „Здравље на уста улази” са циљем подстицања здравственоваспитног рада у предшколским установама и школама на тему правилне исхране.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено субота, 16 октобар 2021 10:20

Сродни чланци