Сутра промоција књиге ''Хроника једне носталгије '' Бранке Марковић

''Хроника једне носталгије '' је назив нове књиге Врањанке Бранке Марковић која ће бити промовисана сутра у 19 сати у конференцијској сали Хотела ''Ројал путник''. Ово је трећа књига наше суграђанке. 2014. године штампала је своју прву збирку прича” Дечак са виолином” о судбинама људи врањскога краја,  а 2020. издала је збирку поезије “Фама волат''. Ауторка књиге је била гошћа Јутарњег програма наше телевизије и говорила је о својој новој књизи.

''Хроника једне носталгије '' је књига прозе Бранке Марковић и реч је о есејистичким записима посвећених Врању и Врањанцима.

"Књига је писана душом, љубављу и поштовањем за моје Врање и моје Врањанце. Књига се изнедрила спонтано, изашла је из прошлости и сећања на сенке наших предака. То је књига пуна љубави, наде и вере за сва времена", каже Марковићева.

Интересовало нас је да ли је ауторки било тешко да књигу пише на дијалекту.

"Мени није било тешко, јер ја волим дијалекат и говор старих Врањанаца. Сада је теже говорити на дијалекту јер су присутни упливи књижевног савременог језика и тешко је држати се старинског, архаичног говора. Мени није тешко, јер ја заиста волим Врање. Књига је посвећена мом прадеди Стојилку кога је и Бора Станковић поменуо у својој приповетци ''Газда Младен'', а који је имао жељу да неко из фамилије ''тури на артију'' нешто о Врању које је он много волео", каже ауторка књиге.

У књизи има преко 60 прича које се односе и на старије и на новије време. Ово је скромна књига, мозаик људских навика, судбина и душа нашег Врања. Позивам Врањанце да је прочитају јер се на њеним страницама може наћи и осетити једно топлије време. Књига говори о традицији која се постепено губи, а не би требало. Књига припада Врању и треба да је прочитају сви они који поштују локални говор, поручује Бранка Марковић ауторка књиге прозе ''Хроника једне носталгије ''.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 11 октобар 2021 15:05

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Усвојен Нацрт модернизације јавне расвете на стотој седници Већа - Радио Телевизија Врање https://t.co/PnEJnT80zt v… https://t.co/1wWfuKkquM
Подршка младима - Данас је Међународни дан младих - Радио Телевизија Врање https://t.co/mNWjguAfXZ via… https://t.co/72ywGZsjbP
Заменица градоначелника: Упутство Министарства просвете јасно - Радио Телевизија Врање https://t.co/DRjXdnx0Ma via… https://t.co/oEh4Pmrzsk
Follow RTV Vranje on Twitter