Наша медијска кућа данас слави 41. рођендан Радио Врања Истакнут

Упркос бројним проблемима и медијским реформама које су довеле до гашења многих медија у Србији, наш Радио Врање траје.

Радио Врање већ 41 годину, попут правог хроничара, педантно бележи све оно што се догађа на друштвеној, културној и свакој другој сцени нашег краја.

Много тога је за нама. Мноштво одрађених послова, испуњених снова, разочарења, нервозе... И после сваког бродолома градили смо чвршћи, издржљивији брод којим смо пловили немирним таласима новинарства и продукције. И колико год нас шибали ледени ветрови, огромни таласи, ми и даље пловимо.  За то нам дају снагу и наше зреле године. Већ 41 година Радио Врања и 26 година Телевизије Врање.

Радио Врање основан je 7. септембра 1980. Тада је у етар отишао сигнал тридесете, у том тренутку најмлађе радио станице, данас једне од најстаријих у Србији. Кренула је шпица која је убрзо постала заштитни знак нашег радија. Њен аутор, композитор Миленко Продановић, био је инспирисан познатом карасевдалинком ''Да знајеш мори моме''....

Петнаест година касније, 20. новембра 1995. године на иницијативу Скупштине општине Врање, почела је са радом Телевизија Врање. Од мале редакције, Радио телевизија Врање је постала озбиљан регионални медиј.

Преданим радом Радио и Телевизија Врање препознати су као озбиљни такмаци свим другим радио и телевизијски станицама у Србији, што доказују бројне награде. Знамо да још пуно треба да учимо и да се развијамо. Наша улога је да информишемо све људе ... што наравно може да изазове и бујицу приговора. 

Није било лако одржати енергију и оптимизам у годинама најтежег медијског пропадања. Приватизацију смо, те 2015. дочекали спремни, али... Тада су се појавили натписи у медијима „Како је држава преварила новинаре у Врању“

„Агенција за приватизацију изиграла медијску реформу. Био би скандал да тако и остане“ „Министарство информисања на страни запослених“...

Упркос бројним подметањима и саплитањима, победили смо! Запослени су добили бесплатне уделе и постали власници, а после само неколико месеци добили смо једног власника.

Телевизија Врање емитује више од 60 % програма сопствене продукције.

Свака седница Скупштине града директно иде у етар. Дирекно преносимо и свечане и духовне академије. Настављамо и информисање о догађајима у другим општинама Пчињског округа. Имамо и емисију на ромском језику.

Радимо и аудио продукцију, афирмишемо благо Радио Врања на саунд клауду, чувамо богату аудио архиву и тонске записе од 1980. до данас....

Ниједна културно- туристичка или културно-просветна манифестација није организована у нашем крају, а да камере регионалне РТВ нису забележиле догађај. На десетине концерата преносили смо уживо из Врања и Врањске Бање.

Протеклих година били смо организатори бројних концерата, промоција, хуманитарних аукција слика...

Радио телевизија Врање је прва у Србији међу регионалним и локалним емитерима која од 31. јануара 2014. свој програм емитује у дигиталној технологији. Наш сигнал се види и чује у делу Косовског Поморавља и делу Македоније, до Куманова.

Константно водимо рачуна и о унапређењу радијског програма. Музика различитих жанрова пажљиво распоређена задовољава пробирљиве укусе слушалаца.Од изворне народне музике, поп-рок хитова, модерног звука различитих музичких праваца до чежњивог карасевдаха врањске песме. На сваки сат, слушаоци могу чути најважније вести из града, околине и важне националне вести.

Портал Радио телевизије Врање је на веб адреси www.rtv-vranje.rs. Почели смо са радом 2011. Одмах смо били запаженији онлајн медиј у Србији. Тренутно бележимо више хиљада јединствених посета дневно. У 2020. имали смо  више од 1.000.000 посета, прегледано је 5.752,890 страна. Имамо посетиоце из целог света, 29% посета је из иностранства, а највише из Руске федерације и САД.  Направљена је велика база података о дешавањима у региону, огромна  фото галерија са различитих догађаја, док видео архива већ броји више од  40.000 прилога. Вести са сајта пласирамо и преко друштвених мрежа Фејсбук и Твитер.

У годинама када медији слични нама једва преживљавају или се гасе, ми се својски трудимо да одржимо корак са техничко-технолошким напретком.

Резултати константних истраживања показују да је РТВ Врање успела да се по видљивости код грађана избори за друго место, иза националних емитера и претекне по гледаности све остале етарске и кабловске телевизије. На подручју Пчињског округа смо убедљиво најгледанији. Према истраживањима ИПСОС-а, укупни удео наше гледаности, на територији коју покривамо износи 38%.

Програм Телевизије Врање  путем Телекомове ИПТВ МТС телевизије дистрибуира се и видљив је на територији целе Србије на каналу 619.

Нашим људима у иностранству доступни смо посредством апликације GO4TV

Програм РТВ Врање из године у годину је све квалитетнији и гледанији, односно слушанији, што оглашивачи, а посебно велике маркетиншке агенције препознају.

Безброј награда отишло је у руке наших колега новинара и техничара. Набројаћемо само неке, еснафске, добијене у последњих неколико година.

РТВ Врање уручено Специјално признање Министарства одбране у 2020. за продукцију документарно-игране емисије «Хероји из Рељана».

На 25. Интерферу у Београду (2020.)  репортажа Радио Врања «Они су победили» награђена другим местом. Награду „Цвет једнакости“ доделило нам је 2019.удружење дистрофичара златиборског округа за медијске садржаје намењене ОСИ.

На Интерферу 2019. награђени смо за радијску репортажу «Мост љубави». На том истом фестивалу али у конкуренцији Тв репортажа припало нам је друго место за репортажу „One man show“.

На 22. Интернационалном фестивалу репортаже и медија “Интерфер” Златна НИКА 2017. одржаном у Београду, репортажа Радио Врања “Старо ми дајте” освојила је другу награду.

Вредно је напоменути да смо покретачи и организатори Меморијалне награде „Пера Стојановић Туман“ за хумористично-сатирични текст. Посебност ове награде је што се најбољи текст и екранизује и приказује нашим гледаоцима у новогодишњој ноћи.

Власник, директор и главни и одговорни уредник РТВ Врање од 2016. године је Зоран Величковић, дипломирани економиста. Од приватизације до данас, био је менаџер у више од 40 медијских пројеката. Активни је члан Удружења новинара Србије (УНС) од 2004. а колеге из целе Србије изабрале су га 2017. за председника Професионалног удружења новинара Србије (ПРОУНС).

Члан је председништва групације за радио дифузију Привредне коморе Србије. Председник Комисија за оцену медијских пројеката у многим градовима и општинама, а од 2018. и у Комисијама при Министарству културе и информисања. Ове године изабран је за члана Радне групе за израду радне верзије Нацрта закона о изменама и допунама Закона о јавном информисању и медијима.

 

 

 

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Ђорђевић: Ускоро почиње реконструкција канализационе мреже на територији Града - Радио Телевизија Врање… https://t.co/nWEd934sp9
Отварање Бориних позоришних дана одложено за сутра - Радио Телевизија Врање https://t.co/ZlnTz6LDPw via… https://t.co/iBArUN1rOM
Ускоро измене закона о такозваним јефтиним становима - Радио Телевизија Врање https://t.co/eifOhUA5Ao via… https://t.co/iDtZfsymuS
Follow RTV Vranje on Twitter