У округу нема активних пожара, само од почетка месеца 150 интервенција

Тренутно у Пчињском округу нема активних пожара, а само од почетка августа укупно је било 150 интервенција, од чега 143 пожара на отвореном, каже Дејан Станојевић, командант Ватрогасно-спасилачког батаљона у Врању. Најчешћи узрок избијања ватре на отвореном је људски фактор.

Август месец обележиле су сталне информације о пожарима у Врању, округу, али и целој земљи и региону. Буктало је на многим локацијама, а ситуација је сада стабилна, нема активних пожара у округу, али су екипе приправне.

''У току ове године смо имали 767 интервенција, а само у току овог месеца, значи од 1. до 13. авуста, смо имали 150 интервенција, од тога 143 пожара на отвореном простору. Сама бројка нам говори о томе да је пожарима најопретећенији био овај месец, у томе су ишле у прилог и високе температуре, али без обзира на високе температуре, ипак је разлог за то немарност наших суграђана. У целој Србији су биле високе температуре а имамо доста округа по Шумадији, Србији, где није било пожара. Ми смо као појединци овде јако неодговорни, а сматрам да су у већини случајева то намерне паљевине, што ми на терену и видимо,'' каже Дејан Станојевић, командант Ватрогасно-спасилачког батаљона у Врању.

Почетком месеца је било накритичније, те су у помоћ притекле и колеге из других округа.

''Најкритичније је било од 2. до 5. августа и ту смо имали 100 интервенција. На тим интервенцијама је било ангажовано укупно 517 ватрогасаца са 181 возилом, тражили смо испомоћ из Србије, нисмо могли да покријемо све пожаре у једном тренутку, за два дана смо имали 71 интервенцију. Сектор нам је послао колеге из Крагујевца, Јагодине, Прокупља, Пирота, Лесковца, Зајечара и Ниша,'' истиче Станојевић.

Он додаје да је за сваку похвалу општина Босилеград, где је пожар врло брзо угашен добром организацијом на нивоу општине, тако да је дневно стотинак мештана помагало у гашењу и дежурстима, а ангажоване су биле и све доступне машине.

У свим овим пожарима повређена је једна особа, која је и признала да је сама запалила ватру и покушала након тога да је угаси.

У напуштеним сеоским домаћинствима долазило је и до кратких спојева који су узроковали пожар, али је у свим осталим случајевима узрок углавном људси фактор.

''Ватрогасно-спасилачки батаљон је одлично опремљен, али у тренутку када имате 34 интервенције за два сата, немогуће је све то покрити. На срећу, имамо јако добро организован систем, те можемо да позовемо колеге из других округа, а исто тако и ми њима помажемо када је потребно,'' закључује Станојевић.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 13 август 2021 14:25

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Пренос моштију у Спомен костурницу манастира Свети Никола - Радио Телевизија Врање https://t.co/5gSUX729Z3 via… https://t.co/FBVg3Y12m4
Градоначелник: Стадион по УЕФ-а стандардима утицаће на развој града - Радио Телевизија Врање… https://t.co/XImMUgmYUz
Отвара се Школа за мале истраживаче - Радио Телевизија Врање https://t.co/8frrx5gjEL via @tripplesworld https://t.co/TLADecdDPJ
Follow RTV Vranje on Twitter