Туризам највише претрпео у корони, број ноћења у овој години обећава

Туризам као грана највише је претрпео у време пандемије.

Ситуација се полако враћа у нормалу, те тако можемо и да се похвалимо већим бројем ноћења и бољом ситуацијом у овој области.

Ускоро ће у нашем крају бити и објеката који нуде смештај у оквиру сеоског туризма.

Рекордна година за Врање у области туризма била је 2019. Прошла година такође је добро почела, али је корона брзо наступила и дошло је до стагнације у овој области. Међутим, већ ове године, ситуација је много боља.

''Што се тиче 2021. године већ имамо неке назнаке, иако морамо да узмемо у обзир да смо до маја имали ванредну ситуацију и поред тога имамо добар резултат од 6500 туриста за првих шест месеци, и то је за неких 30 посто више у односу на 2020. годину која и није репрезентативна, али имамо добар помак што се тиче броја ноћења такође и што се тиче боравишне таксе имамо прилив око милион и по динара, и то је око 47 посто остварења  од планираног износа", каже већница за туризам Изабела Савић.

Око 70 посто туриста су домаћи, а 30 посто странци, имамо и транзитне туристе који бораве у Врању са просечном дужином боравка од два дана, док домаћи који најчешће бораве у Врањској Бањи у просеку бораве 9 дана.

''Када се ради о транзитном туризму можемо да кажемо да постоји извесна диспропорција између броја туриста који прођу аутопутем и броја оних који одседају у граду. Из тих разлога ми смо покренули један пројекат Туристичка сигнализација. Као значајан бих споменула и Централни информациони систем, односно платформу е-туриста, где наши станодавци могу на један лак начин да пријаве свој смештај, да поднесу категоризацију и да уплаћују боравишну таксу, а локална самоуправа кроз тај систем може да прати долазак домаћих и страних туриста и у том погледу имамо добар помак, јер све више су грађани Врања заинтересовани, а видим у последње време да и грађани Врањске Бање имају све већа интересовања, подносе захтеве за категоризацију,'' додаје већница за туризам.)

Туристичка сигнализација је веома битна, наглашава већница, јер су последњих година отворени нови објекти који треба да се нађу на мапи.

Становништво је заинтересовано и за ваучере које даје држава, али су се само четири објекта из нашег краја пријавила да се нађу на листи објеката који могу понуди смештај путем ове субвенције.

Ту треба додатно подстицати приватнике да се информишу и схвате свој интерес у изнајмљивању смештаја путем ваучера.

Ради се и на пољу сеоског туризма, а већ су два објекта пријавила свој смештај за категоризацију, наглашава већница и најављује да ћемо ускоро имати и понуду што се тиче сеоског туризма.

''Ми можемо гостима да понудимо, не само гастрономију, већ и културни туризам, да ли се ради о покретним, непокретним културним добрима, културном наслеђу Врања, један потпуни доживљај у туризму",  поручује већница Савић и позива све, чак и туристе да нас посете у време културних манифестација, којима је Врање богато, као и да дођу на хуманитарни бал који ће бити одржан 20. августа у градском парку.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 27 јул 2021 15:13

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Научни скуп у част највећег ктитора и задужбинара - Радио Телевизија Врање https://t.co/9Yt2WFIkj8 via… https://t.co/8yTsbLJhNn
Др Стојиљковић: У две ковид болнице у Врању капацитети попуњени скоро 100 посто - Радио Телевизија Врање… https://t.co/fhkCorlFxO
Врањски средњошколци и следеће недеље по комбинованом моделу наставе - Радио Телевизија Врање… https://t.co/dPAXrFlkTw
Follow RTV Vranje on Twitter