Брнабић у Владичином Хану Истакнут

У склопу посете Пчињском округу председница Владе Ана Брнабић обилази и општину Владичин Хан. У Хану је заједно са премијерком и први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић. 

Дочекали су их председник општине Горан Младеновић са сарадницима и директорка ПУ „Пчелица“ Емилија Влахова. Премијерка је у њиховом друштву обишла вртић „Звоница“ који је изграђен у насељу Колонија, захваљујући помоћи Владе РС.

Предшколска установа "Пчелица" у Владичином Хану има око 400 деце у два вртића. Нови објекат отворен је у априлу ове године, после три године изградње и тиме су значајно смањене листе чекања.

У новом вртићу „Звончица“  формиране су три групе, при чему је по двадесетпеторо деце узраста од 3 до 5,5 година распоређено у две групе за целодневни боравак, а полудневни боравак има двадесоторо деце међу којима су и малишани из осетљивих друштвених категорија. Површина објекта са двориштем је 900 квадратних метара, а самог објекта 336 метара квадратних.

За изградњу новог вртића издвојено је укупно око 30 милиона динара, при чему је Министарство привреде Републике Србије учествовало са око 21 милиона, а општина Владичин Хан са око 9 милиона динара.

Председница Владе поручила је да ће се наставити са повећањем плата у образовном систему и најавила даља улагања у општину Владичин Хан. Између осталог, било је речи о решавању проблема водоснабдевања у висинским деловима града и удаљеним месним заједницама, као и о смањењу тренда незапослености.

- На том пољу је доста урађено у претходном периоду. Отварањем фабрике Теклас и изградњом Kоридора 10, незапосленост је са 30 смањена на 13 посто, али ће Влада Србије, заједно са општином, радити на пружању подршке малим и средњим предузећима, рекла је премијерка.

Први потпредседник Владе Бранко Ружић најавио је доградњу вртића "Звончица" за смештај још 40-оро деце, јер се у Хану на листи чекања, у овом тренутку, налази 110 малишана.

- То је лепа вест за Владичин Хан који је некада важио за сиромашну општину,  а сада је носилац развоја у Пчињском округу, истакао је Ружић. 

Државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић истакао да је Влада и ово министарство у претходном периоду инвестирало око 880 милиона у округу, за укупно 22 пројекта.

- У општини Владичин Хан уложено је 120 милиона за разне пројекте. Половину средстава обезбедила је локална самоуправа. Један од тих пројеката је и вртић Звончица", рекао је Стевановић.

Он је потенцирао да је Хан много тога урадио на развоју своје средине, смањењу незапослености, изградњи путне инфраструктуре и да ће због тога и даље имати подршку какву заслужује.

Председник општине Горан Младеновић захвалио је Влади Србије и председнику Александру Вучићу на константној помоћи у претходном периоду.

- То нам веома значи и обезбеђује могућност за даљи развој, улагања у водоснабдевање, вртиће, нова предузећа и просперитет, рекао је Младеновић.

Он је пренео поздраве премијерки и председнику од малинара из овог краја који кажу да њихова малина ни по чему не заостаје за оном из других крајева, јер је органска и да је њен квалитет на завидном нивоу.

Младеновић је позвао председницу и остале госте да посете фестивал Overloud који се у Хану одржава 30 и 31. јула. Овај рок фестивал постоји већ 7 година и по квалитету претендује да постане један од најозбиљнијих, не само у региону већ и шире.

*

 

*

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено субота, 24 јул 2021 21:20

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Научни скуп у част највећег ктитора и задужбинара - Радио Телевизија Врање https://t.co/9Yt2WFIkj8 via… https://t.co/8yTsbLJhNn
Др Стојиљковић: У две ковид болнице у Врању капацитети попуњени скоро 100 посто - Радио Телевизија Врање… https://t.co/fhkCorlFxO
Врањски средњошколци и следеће недеље по комбинованом моделу наставе - Радио Телевизија Врање… https://t.co/dPAXrFlkTw
Follow RTV Vranje on Twitter