Михајловић: Први уговори за замену столарије очекују се најкасније почетком септембра

Одговарајући на питања новинара потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф.др Зорана Михаjловић, рекла је да се јавни позив за грађане за замену столарију очекује средином августа, а да је тренутно у току позив за привреду.

''Након тога грађани ће се јављати, разговарати са компанијама које су изабране, а чија имена ће бити јавна и тачно ће се знати које компаније имају право да мењају столарију. Са тим профактурама грађани се јављају на јавни позив локалној самоуправи и креће се у процес замене. Прве уговоре очекујем крајем августа или почетком септембра, а очекујем и да пре грејне сезоне те уговоре и завршимо'', рекла је потпредседница Владе.

Већ почетком септембра грађане очекује и јавни позив Министарства рударства и енергетике за куповину соларних панела по истом принципу. У оба случаја држава и локална самоуправа плаћају 50 посто тог рачуна, а остатак грађани.

Још један јавни позив за столарију биће расписан крајем новембра или почетком децембра, најавила је потпредседница Владе, а у току следеће године држава ће обезбедити између 100 и 150 милиона евра за замену столарије у Србији.

Што се тиче улагања у енергетску безбедност проф. др Зорана Михајловић је истакла да ће преко 100 милиона евра бити уложено у безбедност нисконапонске мреже, а све са циљем да се обезбеди несметано снабдевање струјом, чак и руралних подручја и стабилан напон електричне енергије.

Било је и питања везаних за пословање компаније Геокс у Врању. Како је истакла потпредседница Владе није још потврђено да ли ће ова фирма напустити Врање, али да држава стално разговара са новим инвеститорима. ''Имаћете своје запослење, да ли ће се звати Геокс или другачије, то ћемо видети. Држава разговара са инвеститорима и учинићемо све да свако има своје запослење, без обзира како му се звао послодавац.''

Питање гасовода такође је било тема конференције, а потпредседница је истакла да се у току септембра очекује почетак радова на гасоводу Ниш-Димитровград: ''За нас је јако важно да се повежемо са целим регионом. Једини начин да будемо гасно стабилни је повезивање. Други корак је гасификација Србије. Морамо да учинимо све да људи више користе гас, знамо да је замена скупа и радићемо на изналажењу начина да се кроз субвенције стимулишу грађани да користе гас и пелет, а не струју.''

Што се тиче петље код Врањске Бање у току је израда пројектно-техничке документације, која ће бити готова ове године, а радови ће вероватно почети наредне.  

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Научни скуп у част највећег ктитора и задужбинара - Радио Телевизија Врање https://t.co/9Yt2WFIkj8 via… https://t.co/8yTsbLJhNn
Др Стојиљковић: У две ковид болнице у Врању капацитети попуњени скоро 100 посто - Радио Телевизија Врање… https://t.co/fhkCorlFxO
Врањски средњошколци и следеће недеље по комбинованом моделу наставе - Радио Телевизија Врање… https://t.co/dPAXrFlkTw
Follow RTV Vranje on Twitter