Пијаца у Врању и даље скупа за потрошаче

Цене сезонског поврћа на градској зеленој пијаци у Врању исте су као и прошле године, тврде трговци. Са друге стране, потрошачи сматрају да су цене високе  и  очекују да буду знатно снижене како би уопште могли да размишљају о традиционалној припреми зимнице.

Одувек је роба била јефтина за оног који је продаје, а скупа за оног који купује. Међутим, дугогодишњи трговци имају искуства и памте кретање цена, те су прилично реални у проценама, јер су и сами свакодневно и у позицији потрошача.

Зоран Цветковић тврди да су цене исте као прошле године у овом пеироду.  Парадајз  је нешто јефтинији, може се наћи за 30 до 70 динара за килограм. Паприка  је и даље скупа, од 100 до 120 динара , црни лук стаје 50, краставци 40 динара по килограму. Цена кајсија је висока око 150 до 170 динара за килограм. Процењује да паприка и у време припреме зимнице неће бити испод 70 динара по килограму.

Владимир Станковић каже да је шљиве јуче продавао за 70 динара за килограм а данас су 50, бели лук је 500 динара за килограм а на везицу 30, а исто тако и ракија политру стаје 500 динара. Све то из његове производње.

Надица Манасијевић годинама продаје јаја и каже да је цена и у зимском и у летњем периоду непромењена. То није уобичајено, јер су цене обично ниже лети, али је највероватније  узрок  поскупљење сточне хране.

У раним јутарњим сатима када би било логично очекивати више купаца, јер су температуре  ваздуха пријатније, готово да их није било на зеленој пијаци код Бујковског моста. И они које смо затекли нису били расположени за причу.

Искрено, скупо је, каже једна суграђанка. То се нарочито односи на паприку која стаје више од 100 динара, а скупо је и воће. Купује искључиво за дневне потребе, а забринута је како ће припремити зимницу уколико цене остану на истом нивоу.

Многи се прибојавају да ће најављени раст броја оболелих од Ковида 19, поново  успорити пијачну продају. У тој ситуацији  трговци не могу да дају никакве оптимистичне процене кретања цена.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 22 јул 2021 14:06

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Како ће млади Врањанци потрошити својих 100 евра од државе? - Радио Телевизија Врање https://t.co/kUEPv2I5qR via… https://t.co/K3f1WhVASR
Председник Вучић у Врању са избеглима из Украјине - Радио Телевизија Врање https://t.co/JhiC04WNsH via… https://t.co/kYJWlg2jA6
Малине из овогодишњег рода око 700 динара за килограм - Радио Телевизија Врање https://t.co/6d9hG5WSEo via… https://t.co/5muHCVBzMc
Follow RTV Vranje on Twitter