Расписан конкурс за ватрогасце: Хуман, али врло одговоран посао

Министарство унутрашњих послова расписало је конкурс за упис 300 полазника на основну обуку припадника Ватрогасно-спасилачких јединица.

У Врању ће бити примљена два кандидата, а последњих година приметно је да се на ове конкурсе јавља велики број младих, каже Дејан Станојевић, командант врањског батаљона.

Према објављеном тексту конкурса на територији Пчињског округа отворено је 10 позиција, и то 3 у Бујановцу, 1 у Трговишту и по 2 у Врању, Босилеграду и Прешеву.

''Један од основних услова да би кандидат уопште поднео документацију за пријем у радни однос у Министарство унутрашњих послова, у Сектор за ванредне ситуације, јесте да није старији од 30 година. Исто бих да нагласим да треба да свако од њих има бар Б положену категорију за управљање моторним возилима, с тим што би касније у року од годину и по морао да положи за Ц категорију. Сви кандидати који буду поднели документацију треба да знају да се прво врши безбедносна провера, након тога документација одлази за Београд, тамо се позивају и врши се здравствени преглед и психо-физичка провера, тако да су јако ригорозне мере и обуке и сам пријем је подигнут на јако висок ниво, што и сам посао изискује,'' каже Дејан Станојевић, командант Ватрогасно-спасилачког батаљона у Врању.

Последњих година приметно је да се велики број младих јавља на конкурсе које расписује МУП Републике Србије.

Рецимо, прошле године, на конкурс за пријем ватрогасаца за 11 људи, пријавило се преко 200 кандидата.

Сви параметри говоре да се млади јако интересују и конкретно за овај посао, али је селекција јако строга, додаје Станојевић.

''Слободно могу да кажем да се из године у годину наш посао надограђује, тако да добијамо нове обавезе, раније смо били ангажовани само на гашењу пожара, из године у годину почело је формирање различитих тимова, ми смо формирали Тимове за спашавање из снежних наноса, то изискује доста обука и психо-физичке спремности, не може свако тај посао да обавља, прво се пријављују на добровољној бази, а затим се одабирају кандидати који могу то да раде. Онда смо формирали Тимове за спашавање на води. То су тимови који су професионално оспособљени од стране комисије, а имају професионалну опрему каква је и у Европској унији", објашњава командант Станојевић.

Овај позив је, пре свега, хуман, али и врло одговоран, те захтева и такве људе.

''То је такав хуман посао да не постоје речи које могу да искажу осећај када ви одете некоме, старијој особи рецимо, која је завејена снегом, којој однесете храну или збринете је, одвезете до возила Хитне помоћи и која вам се сутрадан јави да каже да је добро - то је нешто што је неописиво. Хуманост на првом месту, друго и понос је радити тај посао, ми као служба не санкционишемо људе, ми само помажемо, идемо тамо где сви беже, ми тамо улазимо, то је неки изазов, то су људи који су одговорни који воле адреналин у послу,'' појашњава Станојевић.

Од почетка године било је укупно 412 интервенција, од чега 27 спасавања из снежних наноса и око 60 акција достављања намирница и лекова удаљеним сеоским домаћинствима.

Сарадња са Службом хитне медицинске помоћи и локалном Канцеларијом за ванредне ситуације је овде од велике важности, а она је на завидном нивоу, каже Станојевић.

 

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 13 мај 2021 13:58

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Укинута ванредна ситуација - Радио Телевизија Врање https://t.co/9xUB5T2oXw via @tripplesworld https://t.co/MBhXCrklrm
Милица и Катарина на Републичком такмичењу младих талената - Радио Телевизија Врање https://t.co/fST75lNBhZ via… https://t.co/AYGcmoBABb
Јако невреме у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/ViPTAmme7n via @tripplesworld https://t.co/v1o4t0owov
Follow RTV Vranje on Twitter