Међу новим е услугама и упис ђака у средњу школу

Електронске услуге које ће заживети у наредном периоду биће упис ђака у средњу школу, подизање кредита, али и праћење школовања свих ђака кроз јединствени информациони систем просвете, каже директор Канцеларије за ИТ и државну управу Михаило Јовановић. 

Он је на представљању препорука из "Сиве књиге 2021" НАЛЕД-а, рекао да је могуће развијати такве електронске услуге, јер су у последње три до четири године донети одређени закони, али и унапређена инфраструктура за развој електронске управе.

Што се тиче уписа ђака у средњу школу тај систем заживеће већ ове године, рекао је Јовановић и додао да ће то омогућити родитељима да од изражавања жеља до уписа неће морати да долазе у школу, већ ће све ићи електронски.

 

Ускоро се, истиче Јовановић, очекује и пуштање у рад јединственог информационог система просвете на којем се, каже, ради две године. Тај систем пратио би школовање и успешност ђака од вртића до универзитета.

Навео је да су међу електронским услугама које су покренуте у последњих неколико година е-беба, е-катастар, е-рецепт и додао да је циљ електронске управе да скрати време чекања грађана на шалтерима.

Поред тога, циљ је и да запослени на шалтеру све потребе грађана ураде користећи електронске системе.

У плану је и да се привреди и банкама ставе на располагању подаци јавне управе како би грађани могли да подигну кредит без одласка на шалтер.

Трећа електронска услуга која је у плану јесте да и страни држављани буду у могућности да користе предности наше е-управе и да и они постану е-грађани.

За неколико недеља, најављује Јовановић, биће пуштена у рад услуга е-плаћање.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 23 фебруар 2021 17:31

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Све мање оболелих и све више вакцинисаних - Радио Телевизија Врање https://t.co/ZL0gDXFBBh via @tripplesworld https://t.co/4PSpK23cVR
Манифестација''Музеји за 10'' почела изложбом слика ''Фантазмагорија слика '' - Радио Телевизија Врање… https://t.co/ifUH4IJeDJ
Уплата друге рате аконтације пореза на имовину до 15.маја - Радио Телевизија Врање https://t.co/w7NLm9CleK via… https://t.co/LVXnxRFHC1
Follow RTV Vranje on Twitter