Наставак саге: Тражили сте гледајте Истакнут

Основни суд је донео, а Виши суд у Врању потврдио ослобађајућу пресуду за уредника и новинара Инфо Врањских, Саше Стојковића Бабачка и Славомира Костића. Овом, више него срамном одлуком, поједине судије у Врању легализовали су увреде, лажи и измишљотине у новинарској пракси. Пресуда као пресуда, ничим не би изазвала нашу посебну пажњу да није скандалозно одобрено да се у новинарској пракси користи речник улице, говор мржње и омаловажавања и да се све то увија у целофан „слободe медија“. Како бисмо и ми били део тих слободних медија, принуђени смо да се прилагодимо новонасталим околностима и изменимо делић наше уређивачке политике у складу са овим пресудама. У наредним месецима бавићемо се судијама који селективно примењују законе и пресуђују по двоструким аршинима. Јер кад њих назовете „љигама од људи“ , они траже заштиту, а кад нас назову тако онда је то слобода медија. Не видимо разлог зашто би то остало тако и надаље, каже у свом обраћању јавности власник наше медијске куће Зоран Величковић.

Спор у приватној тужби, покренуо сам као власник и главни и одговорни уредник Радио телевизије Врање. Смучило ми се да константно на порталу Инфо Врањских прочитам и оћутим пљувачке текстове, непроверене, спиноване, слободоумне карактеристике своје личности. Пресавио сам табак и приватно тужио.

Кад, гле изненађења. Судија Сузана Ђорић преузима на себе све улоге у процесу. Тужени су се бранили ћутањем, адвокати само понављали мантру „одбрана остаје при овим наводима из жалбе“,  али је зато судија, позивајући се на чл.10 Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода,  дошла до  закључка да је дозвољено вређати, омаловажавати и наводи да је “загарантовано право на слободу изражавања које укључује слободу поседовања сопственог мишљења, примања и саопштавања  информација и идеја без мешања јавне власти и без обзира на границе“. Притом је заборавила, да у тој истој конвенцији пише да право коришћења ових слобода повлачи за собом и дужности и одговорности.   

А истина је да границе одавно не постоје. Као и онда када је судија Сузана Ђорић прогледала кроз прсте оном ко је згазио новинара Пешића и побегао са лица места. Или када судија Ђорић, у поноћ уз симболичну кауцију од 3000 евра, пусти на слободу сада покојног Горана Тасића Гокчета, а дело преквалификује -  уместо покушај убиства у насилничко понашање и тако даље.    

На велику жалост грађана Србије, правосуђа и новинарске професије, љиге од судија, својим срамним пресудама да срамније не могу бити, дакле изношење неистина, полуистина, спиновања уз коришћење најпримитивнијег вокабулара, последњом пресудом је озаконило и кроз новинарску праксу.

А да ли мање вреде виши од 60.000 гледалаца РТВ-а према званичном истраживању ИПСОС Стратеџик маркетинга или безначајни плаћени прегледи из неког компјутерског софтвера, наручени коментари неколико ботова са лажних профила, показаће време. Иначе, и увредљиве, подругљиве и мржњом обојене коментаре, врањско правосуђе назива слободом изражавања.  

У другостепеној пресуди Вишег суда коју је потписала Нада Човић Кушокуља стоји „чињеница да неки коментари садрже одређене придеве или надимке, не утичу на другачију одлуку у овој правној ствари, с обзиром да су временом и због честе употребе постали општенародни у једној локалној заједници да се не могу сматрати увредљивим, па се сходно томе ни објављивање оваквих коментара не може стављати на терет окривљенима...“ Између осталих то су: Гебелс, љига и слично. Онда смо сигурни да је лични надимак Наде Човић Кушокуља, општенародни у њеној локалној заједници. Ми и даље стојимо на становишту да су називи попут Гебелс, љига и слично, али и Кушокуља, једнако вулгарни, примитивни и правно недопустиви.

Због уставног права на поштовање и заштиту права и угледа других лица, а што Основни и Виши суд у Врању својим пресудама нису уважили и санкционисали, принуђени смо да се за то право, иначе универзално за све грађане, изборимо сами тако што ћемо од данас променити делић наше уређивачке политике. Уводимо специјализовану емисију која ће се бавити анализом скандалозних и срамних да срамније не могу бити,  правоснажних пресуда чији су потпиници судије Сузана Ђорић, Нада Човић,Татјана Михајловић Јовановић и Станиша Михајловић, и то речником  и начином извештавања који су сами својим пресудама озаконили.

У првим емисијама бавићемо се детаљном анализом поступка и образложењем ове пресуде. У међувремену, позивамо све заинтересоване, оштећене грађане да своја лоша искуства поделе са нама и нашим гледаоцима, читаоцима, слушаоцима, а ми ћемо им у томе помоћи. Ми не позивамо на борбу, ми се само бранимо од инструисаних и површних пресуда, менталног  силеџијства, неукуса, измишљотина и бахатости, за нас и наше потомке.   

  

Оцените овај чланак
(1 Глас)
Последњи пут измењено понедељак, 26 октобар 2020 16:59

2 Коментара

 • Nenta
  Линк коментара Nenta уторак, 03 новембар 2020 09:52

  Evo sto se tice pomenutog u datom komentaru,a tice se svalera ili sta god bio a sve je samo ne covek ja sam spreman da izadjem u javnost i iznesem njegove presude koje je namestio,zovite da budem gost i da narod vidi kako kriminalci rade,pozzz od Nente za rtv...

 • Fudbalski sudija
  Линк коментара Fudbalski sudija уторак, 03 новембар 2020 00:28

  Sta?!
  Na ovom spisku sudija nema Saška švalera ?!
  Greota!
  Ima tu i za njega što-šta da se kaze i to MNOGO !

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Проценат новозаражених у односу на број тестираних је 6 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/KjMKziqhYV via… https://t.co/RqyoermMkY
Смех и дружење подижу имунитет и чувају здравље - Радио Телевизија Врање https://t.co/zXVxnr421U via @tripplesworld https://t.co/4jZonOti5E
У Врању 10 новозаражених - Радио Телевизија Врање https://t.co/9oQ3AxUu8g via @tripplesworld https://t.co/kZVoRtsA76
Follow RTV Vranje on Twitter