Младеновићи у Собини: За цвеће и од цвећа живе

Ове године  произвођачи цвећа страховали су да ће им епидемија изазвана коронавирусом и увођење ванредног стања обезвредити улагања и труд, али десило се сасвим супротно. Тако је и фамилија Младеновић у насељу Собина у Врању, успела да реализује планирано и обезбеди средства да њихове три породице и даље живе  искључиво од овог посла.

Већ 18 година Јован Младеновић и још две домаћинства у његовој породици искључиво живе од цвећарства. У три пластеника крај породичне куће  на ободу Собинске реке, годишње произведу око 70 хиљада биљака. Производња цвећа сматра се једном од најризичнијих грана пољопривреде, јер како каже, само их танка фолија дели од потпуне пропасти. Најважнији део посла, садња и нега, почињу сада и одвијају се током зимских месеци, када се  температура мора непрекидно одржавати.А управо сада се почиње са садњом за наредну сезону. 

Јован Младеновић каже да је у току садња такозваног „осмомартовског програма“. Ту су разне врсте мушкатли, цикламе, примула, дан и ноћ и друго цвеће које се продаје на Дан жена. Истовремено се одвија и садња цвећа које је продаје у пролеће, попут разних врста петунија, бомбоница, и другог сезонског цвећа. Око 80 одсто садница набавља се из увоза, тако да су улагања велика. Највећи део улагања одлази за набавку огревног дрвета и то око 50-ак  метара у сезони.

И даље је непознаница  како ће епидемиолошка ситуација утицати на ограничење кретања, али Младеновићи  кажу да им је најтеже било у марту ове године. Ипак, сталне муштерије однеле су у мају и јуну око 70 одсто сезонске понуде цвећа. Још једном се показало да  људи воле цвеће и да се кризне ситуације кроз тај хоби и превазилазе.

А сада наилази период када се већи део осетљивог цвећа мора унети и спремити за зимско мировање.

Јован Младеновић препоручује да се биљке одложе у просторију где је  температура од 7 до 10 степени. Заливање би требало свести на минимум и орезати биљке како не би трошиле енергију.

А с пролећа креће нови циклус набавке и  неге цвећа, без којег би вртови и терасе били само празан  простор,без лепоте и мириса. 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 13 октобар 2020 14:44

1 коментар

  • Milica
    Линк коментара Milica петак, 16 октобар 2020 15:36

    Najlepši izbor cveća i najbolje cene, pri tom ne morate na pijacu već možete kod njih kući u kupovinu što je posebno pogodno za nas iz komšiluka. Samo tako nastavite.

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Највећи Сајам запошавања до сада у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/bXVkLwXZ0c via @tripplesworld https://t.co/jBlqdyzN9y
У Врању дозвољена ванпијачна продаја - Радио Телевизија Врање https://t.co/nGBE4PhWwb via @tripplesworld https://t.co/mp6BARhUud
У част чувеном Врањанцу: Научна конференција посвећена Ђорђу Тасићу - Радио Телевизија Врање… https://t.co/wGnQTPWop0
Follow RTV Vranje on Twitter