Основни суд Врање: Иза нас је успешна година

Основни суд у Врању сазвао је конференцију за новинаре како би јавност обавестили о резултатима рада у претходној години. Они су задовољни, а о квалитету и квантитету рада говори и значајно признање Врховног касационог суда. Сваки судија Основног суда у Врању у току 2019. године имао је у раду просечно по 626,8 предмета. Укупно је у току прошле године решено 24. 647 предмета, а остало нерешено 14.416. Савладавање прилива на нивоу суда износи 120,9 посто, а укупан квалитет 97,20 процената. Овај суд поступа у предметима за које је стварно надлежан на подручју територије Трговиште и града Врања. За укупне резултате које је суд постигао у претходној години добио је и признање Врховног касационог суда за допринос на унапређењу ефикасности и развоју судског система Србије, а пре свега јер је решен велики број старих предмета.

''Ви знате у правосуђу да су сви судови били оптерећени са великим бројем старих предмета, а то је био случај и са нашим судом, али смо успели да знатно смањимо број старих предмета у свим материјама. По измењеном судском Пословнику из 2018. године више се не сматрају, као по ранијем Пословнику, старији предмети преко 2 године старости, већ преко 3 године старости. То је усаглашено са већином земаља у Европској унији'', каже Стојадин Станковић, председник Основног суда у Врању.

У кривичној материји од 739 предмета колико је било у раду, решен је 481 предмет, и нема предмета преко 10 година старости. У парничној материји било је највише предмета, а и сам број предмета је повећан у прошлој години у односу на претходне. Савладавање прилива и овде је износило око 100 или преко 100 процената у зависности од парничне материје. Што се тиче извршне материје по новом Закону о измени и допуни закона о извршењу и обезбеђењу који је ступио на снагу 1. јануара 2020. део ових предмета прешао је код јавних извршитеља.

''Један број тих одредби је ступио на снагу 3. августа, а већина тих одредби је ступила на снагу сада 1. 1. 2020. На основу овог Закона већина ових предмета о извршењу, од ових 7500, ће прећи код јавних извршитеља. Овим Законом је дефинисано шта остаје код суда а који предмети прелазе код јавних извршитеља. Код суда ће остати заиста мали број предмета. Законом је тачно дефинисана надлежност", каже Стојадин Станковић, председник Основног суда у Врању.

Према одлуци о броју судија за Основни суд у Врању предвиђено је 27 судија, а попуњено 23 судијска места, док су остала упражњена по основу одласка судија у пензију. До краја године природним одливом овај број ће вероватно бити смањен на 20. О попуњавању упражњених места одлучује Високи савет судова, али ће тај број вероватно бити мањи због смањења обима посла у извршењу.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 12 фебруар 2020 14:48

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Проценат новозаражених у односу на број тестираних је 6 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/KjMKziqhYV via… https://t.co/RqyoermMkY
Смех и дружење подижу имунитет и чувају здравље - Радио Телевизија Врање https://t.co/zXVxnr421U via @tripplesworld https://t.co/4jZonOti5E
У Врању 10 новозаражених - Радио Телевизија Врање https://t.co/9oQ3AxUu8g via @tripplesworld https://t.co/kZVoRtsA76
Follow RTV Vranje on Twitter