Још 31 лек стављен на позитивну листу

На нову листу лекова РФЗО стављен је 31 лек, а међу њима су и три иновативна медикамента за лечење карцинома јајника, карцинома дојке и макуларног едема код оболелих од дијабетеса. На листи има нових лекова који до сада нису ишли на терет здравственог фонда, али и паралела фармацеутским формулама које већ постоје на листи и издају се на рецепт.

„То су лекови за хематолошка обољења, инфективна обољења и обољења очију за које већ постоје лекови на листи, међутим, изашле су нове, савремене терапије које смо уврстили у листу”, рекла је за Тањуг директорка РФЗО Сања Радојевић Шкодрић.

Што се тиче иновативне терапије, она каже да је највише поносна што се на позитивној листи нашао лек за карцином јајника, јер се ради о једном од најсмртоноснијих малигних тумора у гинекологији који погађа жене свих доба.

„Иновативна терапија биће уведена за лечење оболелих од тумора који се јавља код жена са специфичном мутацијом гена, односно жене се рађају са генетском предиспозицијом за развој тог тумора. Ова група пацијената до сада није имала ниједан савремен лек за лечење”, рекла је она.

Прошле године савремену терапију о трошку фонда добиле су жене оболеле од карцинома дојке, али је тада једна група пацијената са хормон зависним метастатским тумором дојке остала без терапије. За њих је сада на позитивну листу уведена најсавременија терапија. Иновативна терапија уведена је и за пацијенте оболеле од дијабетеса код којих су развијене промене на очима. Захваљујућу том леку промене се много спорије развијају, а пацијентима ће бити омогућен квалитетнији живот. Директорка фонда каже да су за неке лекове који се већ налазе на листи проширене индикације, те ће тако инхалациони лек који је коришћен само за лечење деце оболеле од цистичне фиброзе о трошку РФЗО сада имати и одрасли. Осим проширења позитивне листе лекова, директорка фонда каже да су и снижене цене лекова због усклађивања са земљама у окружењу, али и са курсом евра.

„Снижене су цене за 98 одсто лекова са позитивне листе. То снижење се креће од 0,86 до 55,96 одсто за поједине лекове”, рекла је Радојевић Шкодрић.

То значи да ће и пацијенти убудуће мање средстава издвајати из свог џепа на основу партиципације за лекове на рецепт. Са друге стране, значајну уштеду имаће РФЗО, а Шкодрићева каже да ће им то омогућити да наредну нову листу могу да прошире новим лековима.

 

Извор: Тањуг

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Пренос моштију у Спомен костурницу манастира Свети Никола - Радио Телевизија Врање https://t.co/5gSUX729Z3 via… https://t.co/FBVg3Y12m4
Градоначелник: Стадион по УЕФ-а стандардима утицаће на развој града - Радио Телевизија Врање… https://t.co/XImMUgmYUz
Отвара се Школа за мале истраживаче - Радио Телевизија Врање https://t.co/8frrx5gjEL via @tripplesworld https://t.co/TLADecdDPJ
Follow RTV Vranje on Twitter