Мери Ворлик присуствовала оснивању удружења произвођача обуће у Врању

Америчка амбасадорка у Србији Мери Ворлик данас је у Врању присуствовала оснивању удружења произвођача обуће са југа Републике. Удружење под називом Коштана представља конзорцијум 14 произвођача обуће који запошљавају укупно хиљаду 62 радника.

Посета Мери Ворлик организована је поводом обележавања деценије пружања помоћи Србији Америчке агенције за међународни развој ЈУ-ЕС-ЕЈД која је у том периоду уложила око 662 милиона долара у подстицање економског развоја. Агенција већ 50 година у целом свету ради на унапређењу живота људи и јачању тржишта у развоју.

Боравак амбасадорке Мери Ворлик у Врању и највиших представника ЈУ-ЕС-ЕЈД-а у Врању поводом оснивања кластера потврда је партнерства и успешне сарадње Владе Србије и америчке владе, истакао је градоначелник Мирољуб Стојчић.

Америчка агенција за развој Јуесејд ради 10 година у Србији а пола века у свету у партнерском односу са грађанима на развоју демократског друштва.

Америчка амбасадорка у Србији Мери Ворлик рекла је да од 810 милиона долара колико је у протеклих десет година америчка влада инвестирала у Србији, 663 милиона долара уложено је преко ЈУЕСЕЈД-а. "Ми смо охрабривали инвестиције,радили на отварању нових радних места и подстицању извоза,како би грађани имали користи од свог демократског друштва. У 32 општине отварили смо услужне центре, градили смо путеве, мостове, школе, помагали малом приватном бизнису а кроз програм МЕГА отварали смо Канцеларије за локални економски развој .Такође смо помагали малим и средњим предузећима да остваре своје бизнис планове и и освоје нова тржишта".

ЈУ-ЕС-ЕЈД је остварио бројна партнерства са општинама и градовима, лидерима, цивилним сектором а пре свега са Владом Србије.

"Када размишљамо о успесима у претходних 10 година то су пре свега наши сарадници који су били снажног предузетничког духа. То су били људи који су имали храбрости да пробају да раде нешто ново и да се боре за бољи живот гграђана Србије", рекла је Сузан Фриц, директорка Канцеларије ЈУЕСЕЈД у Србији.

Оснивање кластера значајно је не само за саме произвођаче већ за запошљавање и отварање нових радних места. То је посебно нагласио и председник кластера „Коштана“ Зоран Стоилковић.

Током боравка у Врању aмбасадорка Мери Ворлик обишла је и Народни музеј у Врању и упознала се са делом историје и културе овог краја.

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 24 јануар 2012 16:06

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Ђорђевић: Ускоро почиње реконструкција канализационе мреже на територији Града - Радио Телевизија Врање… https://t.co/nWEd934sp9
Отварање Бориних позоришних дана одложено за сутра - Радио Телевизија Врање https://t.co/ZlnTz6LDPw via… https://t.co/iBArUN1rOM
Ускоро измене закона о такозваним јефтиним становима - Радио Телевизија Врање https://t.co/eifOhUA5Ao via… https://t.co/iDtZfsymuS
Follow RTV Vranje on Twitter