Студенти из Сомбора гости Педагошког факултета

Група од десет студената Педагошког факултета из Сомбора борави у Врању, док је десет врањских студената у Сомбору, у оквиру размене која је предвиђена споразумом два факултета.

Ово је први пут да студенти педагошких факултета са крајњег севера и југа могу да се упознају са методама рада својих колега који су територијално удаљени. Студенти Педагошког факултета из Сомбора су први пут у Врању, а оваква размена посета, али и искустава ће им много значити како би унапређивали свој рад. Кажу да има малих разлика у самој настави и раду два факултета, а да су веће културолошке и традиционалне разлике.

‘’Ово је идеја коју смо ми покренули са Педагошким факултетом у Сомбору, јер смо ми и до сада имали јако плодну сарадњу која се остваривала пре свега на научном и стручном плану са колегама из Сомбора у оквиру различитих међународних пројеката, па смо дошли на идеју да, поред сарадње наставника, омогућимо и студентим такву врсту контаката, како бисмо обогатили и употпунили њихов студентски живот. Ово је и прилика да популаризујемо свој град и учитељску професију,’’ каже Драгана Станојевић, деканица Педагошког факултета.

‘’Мислим да та енергија која се ствара између студената и професора је невероватна. Верујем да ћемо имати прилике да и надаље сарађујемо, да имамо неке нове заједничке пројекте и тако би студенти били мотивисани да раде више и сигурна сам да би били још бољи учитељи,’’ додаје Анђела Протић, сарадник на факултету.

Размена ће трајати целе недеље, а осим наставе, студенти се упознају и са културним и духовним наслеђем овог краја.

‘’Енергично, осети се тај османски дух овде, док је код нас утицај аустроугарске осетан. Осети се и тај дух по причању и тај пејзаж који нас окружује. Што се факултета тиче, ми више имамо природне науке на првим годинама студирања и у томе је разлика у раду на факултету, док су методике сличне,’’ каже студенткиња Кристина Перић Серенчер.

‘’Факултет је јако лепо уређен, супер је организован, смештај у ученичком дому је такође фантастичан, у Врању смо посетили Пржар, пејзажи су јако специфини, обишли смо и улице са кафићима, Дом војске, музеј кућу Боре Станковића и манастире. С обзиром да нико није био у Врању сви смо јако одушевљени,’’ додаје Иван Несеш. 

‘’Срећна сам што смо баш ми добили ту прилику да први гостујемо у Врању на Педагошком факултету. Доста тога смо обишли и разменили искуства са колегама, упознали смо се са професорима, постоји много разлика између предавања, али и доста сличних ствари које нас будуће учитеље и просветне раднике повезују,’’ закључује Исидора Герић.

 Сарадња на свим нивоима ће се наставити у наредном периоду, а како кажу на Педагошком факултету трудиће се да и убудуће припремају занимљиве активности за студенте.

 

Оцените овај чланак
(1 Глас)
Последњи пут измењено среда, 11 мај 2022 14:17

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Како ће млади Врањанци потрошити својих 100 евра од државе? - Радио Телевизија Врање https://t.co/kUEPv2I5qR via… https://t.co/K3f1WhVASR
Председник Вучић у Врању са избеглима из Украјине - Радио Телевизија Врање https://t.co/JhiC04WNsH via… https://t.co/kYJWlg2jA6
Малине из овогодишњег рода око 700 динара за килограм - Радио Телевизија Врање https://t.co/6d9hG5WSEo via… https://t.co/5muHCVBzMc
Follow RTV Vranje on Twitter