Почело тестирање будућих ђака првака

Почело је тестирање деце за упис у први разред основне школе. То је део регуларне процедуре и састоји се од разговора са  педагогом  или психологом. Школски педагози поручују да  тест није страшан и да детету свакако не би требало стварати стрес око тога. 

Полазак у први разред представља значајну прекретницу у животу сваког детета. Како је ово велика промена за њих, потребно је да се деца охрабре и увере да ће им полазак у школу донети доста лепих тренутака. Од подршке родитеља, учитеља и психолога у великој мери зависи на који начин ће дете доживети полазак у први разред основне школе и да ли ће на самом старту прихватити новонастале обавезе. Задатак педагога и психолога је да процене дететову зрелост тј. да ли је дете спремно за полазак у школу.

''Тестирање подразумева разговор са дететом. Процењује се емоционална зрелост детета , односно спремност детета да буде одвојено од породице и предстојеће обавезе, социјална зрелост детета ,тј. спремност детета да се понаша на одређени начин који се подразумева у школи, али и да ли може да успостави контакт са вршњацима  и когнитивна зрелост детета када се процењује  на који начин дете опажа околину, начин на који говоре, која су им интересовања, као и да ли имају способност логичког мишљења. Резултате не види нико осим стручне службе и они служе за лакше формирање одељења и уједначавање према дечјим способностима. Резултат на тесту није коначни показатељ какво ће дете бити у школи и какав успех ће показати. Током тестирања ми проведемо са дететом пола сата и то није довољно времена да се покаже права слика детета,'' објашњава  Светлана Николић  педагог у ОШ''Вук Караџић''.

Родитељи су често узбуђенији од деце, тако да могу да створе тензију код њих и још већу трему.

''Родитељи би требало да избегну израз ''тестирање''. Немојте плашити дете са школом, школа није баук и треба је представити на најлепши могући начин. Родитељи не треба да брину, кроз игру  спонтан разговор са стручњацима, деца и не примете да је завршено тестирање,'' каже педагог. 

 Док је дете на тестирању, родитељи попуњавају детаљан упитник о психофизичком статусу детета, који представља адекватну допуну теста зрелости. Кроз овај упитник родитељи додатно  информишу педагога и психолога  о подацима који се односе на досадашњи развој детета, о његовим склоностима и талентима , који заједно са резултатима теста зрелости дају комплетну слику о профилу личности будућег првака.

Пријављивање деце за тестирање може се обавити електронским путем или доласком родитеља у школу.

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 09 мај 2022 13:50

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Како ће млади Врањанци потрошити својих 100 евра од државе? - Радио Телевизија Врање https://t.co/kUEPv2I5qR via… https://t.co/K3f1WhVASR
Председник Вучић у Врању са избеглима из Украјине - Радио Телевизија Врање https://t.co/JhiC04WNsH via… https://t.co/kYJWlg2jA6
Малине из овогодишњег рода око 700 динара за килограм - Радио Телевизија Врање https://t.co/6d9hG5WSEo via… https://t.co/5muHCVBzMc
Follow RTV Vranje on Twitter