Ружић: Подршка за ученичке задруге у 15 основних школа. Средства је добила и ОШ "Први мај" Вртогош

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић потписао је данас уговоре са директорима 15 основних школа, које ће од Министарства добити укупно четири милиона динара за унапређење рада ученичких задруга.

"Драго ми је што смо и овај пут подржали школе које су основале ученичке задруге и осмислиле креативне и одрживе пројекте“, рекао је министар Ружић.

Он је подсетио да је у циљу унапређења ових активности, а на основу претходног искуства, у октобру објављен нови Правилник о ученичким задругама, којим је олакшано њихово оснивање и функционисање.

"Оно што посебно радује, јесте да међу добитницима на овом јавном позиву имамо две школе које су основале задруге по новом правилнику, a укупно осам школа које су први пут конкурисалe за доделу средстава за унапређивање рада ученичких задруга“, рекао је министар Ружић.

Како је додао, ове године је Министарство, на два јавна позива, доделило укупно 9,8 милиона динара за подршку ученичким задругама у основним школама. На првом јавном позиву средства је добило 28 установа у укупном износу од 5.800.000 динара.

Како је додао министар Ружић, пројекти са којима су се задруге пријавиле подстичу позитиван и креативан однос према производном процесу, а неке од њих ће на пример, средства искористити за пољопривредну производњу, производњу меда, израду сувенира, 3Д штампање.

"Ученичке задруге важан су део образовно-васпитног рада. Развијају предузетничке компетенције и јачају мотивацију ученика, али и омогућавају да ученик своје слободно време проведе организовано, креативно и корисно“, рекао је Ружић.

Он је додао да је до 2018. године у образовном систему било активно 55 ученичких задруга.

"Данас, након низа активности које је Министарство просвете, науке и технолошког развоја спровело ради оснаживања и подстицања школа да формирају ученичке задруге, имамо укупно 112 школа које су основале ученичке задруге“, истакао је министар Ружић.

Министар Ружић је нагласио да ће Министарство и у наредном периоду наставити да подржава оснивање и рад ученичких задруга, доделом финансијских средстава, као и саветодавним радом.

Средства су добиле основне школе: „Карађорђе“ (Велика Плана), „Бранко Радичевић“ (Разбојна), „Матија Губец“ (Таванкут), „Бранко Радичевић“ (Грабовац, Ниш), „Глигорије Попов“ (Руско село, Кикинда), „Надежда Петровић“ (Сићево, Нишка бања), „Јован Цвијић“ (Костолац,Пожаревац), „IV краљевачки батаљон“ (Краљево), „Свети Сава“ Пирот, „“Радица Ранковић“ (Лозовик, Велика Плана), „Јован Поповић“ (Чока), „Трива Витасовић Лебарник“ (Лаћарак, Сремска Митровица), „Сестре Радовић“ (Белосавци, Крагујевац), „Први мај“ (Вртогош, Врање) и „Лазар Саватић“ (Земун).

Извор: Министарство просвете, науке и технолошког развоја 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 09 децембар 2021 15:03

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Уручене омладинске картице - Радио Телевизија Врање https://t.co/EXtXqKh00W via @tripplesworld https://t.co/7BMpIg0PYU
Цена хлеба ограничена на 53,5 динара, привремено забрањен извоз пелета - Радио Телевизија Врање… https://t.co/QsjdCJ1BGh
Постхумно објављена драма „Газда Глигор“ Душана Ђорђевића - Радио Телевизија Врање https://t.co/4fLR3cOHBD via… https://t.co/xGqLDKqBeX
Follow RTV Vranje on Twitter