Одштампајте ову страницу

Вртић ''Чаролија'' добио први еко парк у Врању

Заменица градоначелника Зорица Jовић присуствовала jе отварању Еко парка у вртићу ,,Чаролиjа’’ Предшкоске установе ,,Наше дете’'. Реч jе о простору у дворишту вртића коjи jе оплемењен  новим садржаjима за игру деце направљеним искључиво од природног и рециклираjућег материjала. Инициjатива за изградњу Еко парка потекла jе од Комесериjата за избеглице и миграциjе (КИРС) и Међународне организациjе за миграциjе (ИОМ), jер jе до сада 15 детета из мигрантске популациjе, смештених у Прихватном центру у Врању, имало прилику да борави у вртићу ,,Чаролиjа''.

,,Боравећи у вртићу деца су добила прилику да се укључе у формално образовање, да се повежу са своjим вршњацима из Врања, да савладаjу jезичке бариjере и културолошке препреке, да стекну нека знања и вештине коjа ће им бити неопходна за живот и сналажење у савременом друштву'', рекла jе Милица Jовановић Анђелковић, регионална координаторка мобилног тима ИОМ - а на jугу Србиjе.

Она jе додала да Еко парк не би могао да буде готов овако брзо да ниjе било подршке заjеднице, jер су се уређењу парка прикључили и људи из заjеднице, пре свега родитељи деце коjа похађаjу вртић, родитељи мигранти, али и комшиjе, поjединци и фирме коjи су хтели да помогну.

Поздрављаjући присутне заменица градоначелника Зорица Jовић jе нагласила да ће породице коjе гравитираjу ка овом вртићу ће имати jедно лепо место за игру малишана. ,,Ово jе jош jедан доказ да jе град Врање од почетка био спреман да прихвати мигранте и различитости. Ниjе било лако. У неким тренуцима смо се суочавали са различитим проблемима, али смо увек и проналазили решења. Све наше институциjе су отвориле врата свим мигрантима. Веома сам поносна што смо од почетка ушли у систем и отворили врата свих установа образовања, од предшколске установе до средњих школа коjе се налазе на териториjи града'', нагласила jе заменица градоначелника Зорица Jовић.

 Била jе ово прилика да се засаде и саднице туjе коjе ће подсећати на солидарност и моћ заjедништва.

У програму су наступили и малишани вртића ,,Чаролиjа'' са своjим васпитачицама.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Сродни чланци