Нексус: Да деца одлучују о остваривању својих права

Конференцијом у организацији Мреже ученичких парламената основних школа у Врању завршена је реализација пројекта чији је циљ јачање капацитета деце за заговарање и активстичко деловање и остваривање њихових права у локалној заједници. У пројекту који је реализовало Удружење грађана „Нексус“ учествовало је 7 школа са територије града.

Учествовале су школе „Јован Јовановић Змај“, „Доситеј Обрадовић“, „Радоје Домановић“, „Вук Караџић“, „Светозар Марковић“, „Бранко Радичевић“ и Музичка школа „Стеван Мокрањац“.Период у коме је пројекат реализован био је специфичан због пандемије корона вируса, али успело се са његовом реализацијом и ефекти су већ видљиви, истиче Сузана Пантовић програмски координатор за децу и мигранте у Нексусу.

„Данашња активност, која нас је све окупила је завршна конференција на пројекту и чији је циљ отварање дијалога између деце и одраслих, како би деца могла да учествују у процесима који их се тичу. Односно, како би могли да изразе своје мишљење о стварима које их се тичу а да то мишљење буде узето у обзир у процесима доношења одлука“ , каже Сузана Пантовић програмски координатор за децу и мигранте у Нексусу.

Деца кроз овај пројекат јачају своје самопоуздање, виде да многе ствари зависе од њих самих. Свесни су значаја демократских процедура на нивоу школе и заговарају управо те процедуре, објашњава Пантовић.

Овакав рад са децом је веома користан, истакао је градски омбудсман Марко Тричковић, јер упућује децу на њихова права, обавезе и оснажује их за даље животне изазове. Истраживања показују да деца сматрају да нису довољно заступљена у одлучивању о питањима која се њих тичу и предлажу како да се комуникација побољша.

“Деца предлажу да се њихови представници укључе у локална тела, управе, савете који имају у надлежност образовање, заштиту деце, животне средине. Деца предлажу да се организују циљане консултације о локалним питањима и друго“, објашњава Марко Тричковић градски омбудсман.

Кроз рад са школама и децом настало је неколико филмова који су приказани на конференцији.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 30 јун 2021 16:13

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Научни скуп у част највећег ктитора и задужбинара - Радио Телевизија Врање https://t.co/9Yt2WFIkj8 via… https://t.co/8yTsbLJhNn
Др Стојиљковић: У две ковид болнице у Врању капацитети попуњени скоро 100 посто - Радио Телевизија Врање… https://t.co/fhkCorlFxO
Врањски средњошколци и следеће недеље по комбинованом моделу наставе - Радио Телевизија Врање… https://t.co/dPAXrFlkTw
Follow RTV Vranje on Twitter