Образовање

Образовање

Емилија Додић је ђак генерације Економско-трговинске школе и једна од најбољих у Врању и Пчињском округу. Иза тутуле коју је понела на крају средње школе стоји доста труда, континуираног рада и посвећености. Емилија је била гошћа наше телевизије и говорила је о  својим успесима током школовања, али и о плановима за будућност.

 

Протекла година је била специфична за све. Корона је наметнула онлајн наставу, није било могућности да се рад одвија уобичајено. Емилија је на почетку прокоментарисала како се нови систем учења одразио на њу и њене другове и другарице у школи.

"Било је тешко, хвала професорима који су се заиста трудили , имали смо додатна објашњења, али није било лако. Ипак, добром организацијом успели смо да пребродимо тај период и да реализујемо све што се од нас очекивало", каже Емилија.

Као одличан ђак, ова успешна ученица била је полазник Регионалног центра за таленте где је допуњавала своје знање и усавршавала се, што је допринело још бољим резултатима у школи. Уписала је жељени факултет и летње дане користи да се максимално припреми за обавезе које је очекују од октобра.

"Уписала сам Филозофски факултет, одсек комуникације и односи са јавношћу. Заиста је било непланирано, али сам кроз школска такмичења заволела српски језик и ту сам се пронашла. Филозофски факултет је организовао језички конкурс на коме сам освојила прво место. Награда је била ослобађање трошкова пријемног испита што ме је додатно мотивисало и много ми то значи. То је  велики успех за мене. Никада не знамо шта живот носи, али моји планови су да се после студија вратим у свој град. Какве ће прилике бити за посао и даље напредовање, видећемо", каже наша саговорница.

Емилија воли да чита књиге, гледа добре филмове и да се дружи са вршњацима. Она поручује новим генерацијама да раде оно што воле и да се образују јер им знање никада нико не може одузети. Важно је да напредују, да раде на себи и успех сигурно неће изостати.

Последњи пут измењено среда, 21 јул 2021 10:24

Михаела Миленковић је ђак генерације у Гимназији „Бора Станковић“ у Врању и будући студент два факултета. Својим радом, успесима на такмичењима и великом жељом да оствари своје планове, Михаела је постигла запажене резултате током школовања и награђена је титулом најбољег ученика у генерацији.

За овакав успех потребно је много рада, труда и упорности, каже ова скромна и тиха девојка.

"Титула ђака генерације је велика част и ја ћу заувек да будем поносна што сам баш у Гимназији „Бора Станковић“ била најбоља. Као и за све у животу потребно је много рада и воље, јер ако је циљ велики и леп онда сами желите да постижете добре резултате", каже Михаела.

Упркос томе што је као ученик врањске Гимназије била на природно- математичком смеру, најбоље резултате постигла је из српског језика и књижевности.

Љубав према читању, књигама, писаној речи препознала је од најранијег детињства и с годинама је само неговала тај таленат. Не зна колики је број награда на такмичењима освојила, али је поносна на све. Посебно јој је на срцу Књижевна олимпијада, где је у конкуренцији 200 најбољих ученика у Србији, била прва. То јој је омогућило да без пријемног упише Филозофски факултет у Нишу, али је успешно положила тест и на Фармацеутском факултету.

„Ја сам највише волела хемију и биологију од природних наука и негде сходно томе Фармација је факултет који садржи све то. Мислим да ћу да се пронађем у тој области. Међутим, највећи број награда сам освојила за литерарно стваралаштво и српски језик и сматрам да је и то негде мој пут који би требало да наставим.Верујем да ће бити напорно ићи на предавања на оба факултета и све организовати, али ја се надам да ћу имати вољу да радим као и до сада“ објашњава Михаела.

За све оне који тек сада почињу школовање поручује да раде оно што воле. Каже да не можете бити успешни ако не радите оно што вас чини срећним.

„Можете да се трудите, али тај труд биће преко ваше воље, и онда не можете да остварите свој максимуим. Много је битно да се бира школа или факултет, изаберете нешто што ће вама да одговара и што су ваши афинитети. Апсолутно је све могуће уколико се довољно трудите и радите. „Границе су у нашој глави“, то је фраза коју сви знамо, али ја мислим да је то стварно тако“ истиче Михаела.

Лето ће провести у дружењу, читању и писању. Планира да у будућности изда своју књигу. Верујемо да ће се то и остварити.

Последњи пут измењено петак, 16 јул 2021 15:20

Завршен други круг за упис у средње школе, тако да је у току распоређивање нераспоређених ученика  на места која су остала непопуњена.  У Пчињском округу за сада има 445 непопуњених места, а на територији града Врања 174, каже просветни саветник Јовица Стевановић.

-Ове године основну школу је завршило 1.911 ученика, очекујемо да се сви упишу у средње школе. Један део тих ученика се уписује ван територије Пчињског управног округа али углавном велики број ученика упише школу на нашем подручју. Највећи број ученика, око 80% њих  успе да упише школу која је на листи жеља била под бројем 1, каже просветни саветник Јовица Стевановић.

Сва места у првом уписном кругу била су попуњена једино у Гимназији ''Бора Станковић'', а у осталим школама непопуњена места се попуњавају у другом уписном кругу, додаје Стевановић и говори који су следећи кораци у уписном процесу.

-Мораћемо неке образовне профиле да расформирамо и због малог интересовања ученика на тим профилима неће бити омогућен упис. Најтежа ситуација је у Хемијско –технолошкој школи где су четири  смера у тзв. црвеној зони и за те ученике морамо да нађемо решење. Једна од опција је да се од четири направи један или два образовна профила, а да се преостали угасе. Није само та школа у питању, имамо проблем и са једним одељењем у Техничкој школи у Врању ,у Гимназији и Техничкој школи у Прешеву и у школи ''Свети Сава'' у Бујановцу, истиче просветни саветник.

Чињеница је да број ученика из године у годину опада што се свакако одржава на просветни кадар. Појавиће се велики број технолошких вишкова. Откази нису опција, изричит је Стевановић и наглашава да ће они бити збринути и распоређени у  школама где има слободних места.  

 

У првом уписном кругу по школама и образовним профилима распоређено је 60.347 ученика, од којих је на основу прве три жеље распоређено њих 85 одсто, саопштило је Министарство просвете.

Како се наводи у саопштењу Министарства просвете, по првој жељи распоређено је 63,13 одсто ученика, по другој жељи 14,66  одсто ученика, а по трећој жељи  7,22 одсто ученика.

Највеће интересовање важило је за гимназије и образовне профиле из подручја рада здравство и социјална заштита, електротехника и економија, право и администрација.

Нераспоређено је укупно 1.304 ученика. Сви нераспређени ученици моћи ће да у другом уписном кругу конкуришу на 13.394 места.

Уколико неко и у овом кругу не искаже реалне жеље имаће и трећу шансу крајем августа, истиче Министарство просвете.

Заменица градоначелника Зорица Jовић присуствовала jе отварању Еко парка у вртићу ,,Чаролиjа’’ Предшкоске установе ,,Наше дете’'. Реч jе о простору у дворишту вртића коjи jе оплемењен  новим садржаjима за игру деце направљеним искључиво од природног и рециклираjућег материjала. Инициjатива за изградњу Еко парка потекла jе од Комесериjата за избеглице и миграциjе (КИРС) и Међународне организациjе за миграциjе (ИОМ), jер jе до сада 15 детета из мигрантске популациjе, смештених у Прихватном центру у Врању, имало прилику да борави у вртићу ,,Чаролиjа''.

,,Боравећи у вртићу деца су добила прилику да се укључе у формално образовање, да се повежу са своjим вршњацима из Врања, да савладаjу jезичке бариjере и културолошке препреке, да стекну нека знања и вештине коjа ће им бити неопходна за живот и сналажење у савременом друштву'', рекла jе Милица Jовановић Анђелковић, регионална координаторка мобилног тима ИОМ - а на jугу Србиjе.

Она jе додала да Еко парк не би могао да буде готов овако брзо да ниjе било подршке заjеднице, jер су се уређењу парка прикључили и људи из заjеднице, пре свега родитељи деце коjа похађаjу вртић, родитељи мигранти, али и комшиjе, поjединци и фирме коjи су хтели да помогну.

Поздрављаjући присутне заменица градоначелника Зорица Jовић jе нагласила да ће породице коjе гравитираjу ка овом вртићу ће имати jедно лепо место за игру малишана. ,,Ово jе jош jедан доказ да jе град Врање од почетка био спреман да прихвати мигранте и различитости. Ниjе било лако. У неким тренуцима смо се суочавали са различитим проблемима, али смо увек и проналазили решења. Све наше институциjе су отвориле врата свим мигрантима. Веома сам поносна што смо од почетка ушли у систем и отворили врата свих установа образовања, од предшколске установе до средњих школа коjе се налазе на териториjи града'', нагласила jе заменица градоначелника Зорица Jовић.

 Била jе ово прилика да се засаде и саднице туjе коjе ће подсећати на солидарност и моћ заjедништва.

У програму су наступили и малишани вртића ,,Чаролиjа'' са своjим васпитачицама.

Страна 1 од 127

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Постављена цистерна са водом у центру града - Радио Телевизија Врање https://t.co/1BGnSBFBU4 via @tripplesworld https://t.co/2CQ46xEZQO
Епидемиолог: Обазривост на летовању неопходна - Радио Телевизија Врање https://t.co/NUxZ6QHRNE via @tripplesworld https://t.co/nkYC7K3XUy
У току израда пројекта за санацију Александровачког језера - Радио Телевизија Врање https://t.co/hInyqQdJQ5 via… https://t.co/3dNjxHxpw6
Follow RTV Vranje on Twitter