Одштампајте ову страницу

Горњи спрат АТД-а од среде намењен нековид пацијентима

Током викенда није хоспитализован ниједан нови пацијент у ковид болницама Здравственог центра, што је охрабрујућа вест и наговештај побољшања епидемиолошке ситуације у округу. Опадајући је тренд обољевања, смањује се и број првих прегледа, као и пацијената са упалама плућа, каже епидемиолог др Слађан Станковић и износи  најновије податке о новозараженима.

''Проценат новозаражених у односу на број тестираних је 21, 2%. Током јучерашњег дана на ковид 19 тестирана jе 141 особа са териториjе Пчињског округа. Анализе су показале да jе 30 лица заражено коронавирусом, што је далеко мањи број у односу на број заражених у јануару. И даље је значајан број оболелих у Врању, тачније  21 особа, 4 особе су из Владичиног Хана, 2 из Сурдулице и 3 из Прешева. У осталим општинама није било регистровања особа позитивних на коронавирус. У ковид болницама ЗЦ Врање хоспитализовано jе 37 пациjената, сви су позитивни на коронавирус и са упалом плућа, док су 24 особе на кисеонику,'' каже епидемиолог.

С обзиром да се побољшава епидемиолошка ситуација, смањује се број здравствених екипа у АТД ковид амбуланти. Већ од сутра би требало да раде по две екипа у првој и у другој смени, а биће и других измена у организационом смислу, каже управница Дома здравља др Милица Јазиковић. У наредном периоду акценат је на бољој организацији рада у истуреним амбулантама у Врању и сеоским срединама.

''Од среде ће  горњи спрат  АТД-а бити претворен у зелену зону, што значи да ће ту моћи да долазе нековид пацијенти из Горње Чаршије, Сараине и Собине. У две смене ће радити два лекара, тако да ће пацијентима из ових делова града бити омогућено да буду здравствено збринути.  Амбуланте у Доњем Врању и Огледној станици ће убудуће радити пет радних дана у првој смени, а повољнија ситуација ће бити и у селима. Амбуланта у Ратају ће уместо досадашња два радити пет дана у недељи, у Вртогошу, Ристовцу и Барелићу лекари ће бити на располагању пацијентима два дана, у Кривој Феји три, док ће амбуланте у Тибужду, Ћуковцу и Дубници радити један дан у недељи,'' објашњава докторка Јазиковић.

У плану је реконструкција санитарних чворова у амбулантама у  Власу, Ратају, Ристовцу и Барелићу. Управница Дома здравља др Јазиковић каже да ће због побољшања епидемиолошке ситуације и нон ковид систем у ЗЦ Врање бити у бољој позицији. Лекари и службе ће бити растерећнији, а пацијенти ће мање чекати да буду збринути,закључује докторка.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 28 фебруар 2022 13:08

Сродни чланци