Одштампајте ову страницу

Стоиљковић: Повећан број екипа, ради се и преко радног времена

Због повећаног броја прегледа у АТД Kовид амбуланти појачане су екипе здравствених радника. У преподневној смени ради 5 лекара и 5 медицинских техничара-сестара, док у послеподневној смени ради 6 лекара и 6 медицинских сестара. Организован је и поподневни рад лабораторије и појачане екипе за антигенско тестирање. Помоћница директора Здравственог центра Врање, докторка Наташа Стоиљковић, каже да се у свакој ситуацији труде да пруже адекватну здравствену заштиту својим осигураницима, иако су здравствени радници под великим притиском.

''Велики број новозаражених, велики притисци тренутно, у овом таласу короне на примарни систем здравствене заштите, на ковид амбуланте, морамо да кажемо да је на ковид  болнице мањи притисак, па тако и радимо са смањеним обимом. Међутим, ако узмете у обзир да се скоро пуне две године боримо са овом пошасти и да су у овој игри, тако да се изразим, све једни исти играчи, једни исти људи, који су толико преопретерћени послом, да не стижу да искористе ни своје предвиђене одморе", каже др Наташа Стоиљковић, помоћница директора Здравственог центра Врање.

Број заражених омикрон сојем експлозивно расте, што повлачи и веће ангажовање лекара. У АТД-у је број екипа повећан са 9 на 11, а лабораторија Дома здравља ради и поподне. Лекари остају и након радног времена у ковид амбуланти, како се људи који чекају по пар сати не би враћали кући, каже докторка.

''Могу са поносом да кажем да смо један од малобројних центара и ковид амбуланти у држави који ради у једном дану комплетну дијагностику, до давања терапије до усмеравања, да ли ће то бити амбулантно или стационарно лечење. У другим градовима то се ради и по пар дана", истиче докторка.

Докторка каже да на самом почетку нисмо довољно озбиљно схватили ситуацију, а да су стручњаци упозоравали на све могуће мутације и на облике и начине циркулације вируса у популацији.

''Имунизација је заказала, одговор грађана је заказао, да је имунизација спроведена онако кајо треба, у оној мери како је било потребно, ми се не бисмо нашли у овој ситуацији", каже др Стоиљковић.

Здравствени систем и у примарној и у секундарној заштити функционише, са смањеним капацитетима, што некада изискује веће стрпљење, али у овој ситуацији морамо сви да будемо разумни.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 20 јануар 2022 14:11

Сродни чланци