Одштампајте ову страницу

Ковид пропуснице уставне али непожељне

Кипар, Израел, Грчка, Северна Македонија,...само неке су у низу земаља које су увеле ковид пропуснице тако да у затворене просторе могу ући само они који су вакцинисани, који су недавно прележали ковид или имају негативан тест, не старији од 48 сати. Оваква пракса почиње са применом и у Србији већ од суботе у 22 часа.

Дуго се полемисало да ли ће бити уведене ковид пропуснице или не, да ли су оне у складу са Уставом или су заправо противуставне. Сада када је већ сигурно да и грађани Србије морају имати тај документ у ваздуху лебди питање да ли се овим пропусницама крше људска права?

"Да је био строжији режим какав постоји у неким државама, па чак и чланицама Европске уније, примера ради да су ковид пропуснице уведене као услов за одлазак на посао, на своје радно место, у школу, у Дом здравља и слично, то би се косило са људским правима која између осталог штити и наш Устав. То су нека основна права, на рад, на школовање, на здравствену заштиту итд. У овој форми у којој су усвојене код нас, не могу рећи да се крше људска права, јер то јесу права људи, али нису основна људска права. Ваше право је да ли ћете ићи у ресторан или нећете, од тога вам не зависи живот. Друго је када морате да идете до пекаре, продавнице или оно од чега живот зависи", каже Милан Мариновић повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.

Било како било услови су ти, потребно је имати потврду о вакцинисаности, "свежи" негативни тест или пак уверење да сте прележали корону. Довољно је имати све то на мобилном телефону и на захтев ковид редара показати. Међутим, изгледа да расположење наших суграђана није тако ведро и благонаклоно.

"Ово је катастрофа, шта рећи, ограничавају нам излазак из земље, излазак у кафић, не знам чему и нисам задовољан. Условљавају нас и неки људи баш због тога примиће вакцину само да би могли да седну у кафић или отпутују."

"Ваљда држава треба да служи народу. Не може да доноси одлуке са којима се народ не слаже. Ако мислите да се слаже већина, избаците референдум. Нека народ изгласа шта жели и на основу тога нека се каже да ли требају ковид пропуснице или не. Ово је тек почетак, касније ће увести много ригорозније мере."

"Уколико ковид пропуснице ступе на снагу, ми ћемо се свакако окупљати невезано за то да ли ћемо бити у кафићима, биоскопу итд."

"То је јако лепа замисао, али с обзиром на менталитет Врањанаца и генерално нашег народа, не знак колико ће то функционисати на замишљени начин."

"Мислим да је то на неки начин дискриминација и да није коректно за остале грађане. Ја лично би поручио да се треба вакцинисати, уколико неко не жели, не можете га ни приморати. Ја нисам из овог дела Србије, са Косова сам, та ситуација, те ковид пропуснице су ме натерале да се вакцинишем, јер да би прешао границу морам имати потврду о вакцинацији, уколико не, у повратку 7 дана карантин."

Ову причу завршавамо речима заменика директора Универзитетског клиничког центра Ниш, др Радмила Јанковића. Он је данас медијима рекао да „ковид пропуснице неће имати ефекта, јер смо заглибљени у блату сопствених заблуда“.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 21 октобар 2021 14:31

Сродни чланци