Од 94 пацијента која су на лечењу у ковид болницама, 40 је вакцинисано

"Након периода стагнације током јула и августа, почетком овог месеца знатно је повећан број грађана који долазе у Спортску халу да приме вакцину. Интересовање грађана за трећом дозом је такође приметно последњих дана", каже др Никола Трајковић кооординатор за имунизацију.

Истраживања показују да је особа која је комплетно вакцинисана заштићена шест месеци и зато постоји могућност да се након тога она зарази и буде хоспитализована.Тренутно, од 94 пацијента која су на лечењу у ковид болницама 40 је вакцинисано.


"Особе које су вакцинисане и хоспитализоване у ковид болницама су углавном старији људи јер код њих није дошло до развоја имуног одговора. Клиничке слике су средње тешке, али је олакшавајућа околност што ти пацијенти не могу да заврше на респиратору, јер су вакцинисане и имају одређену заштиту, мање или више", наглашава епидемиолог др Слађан Станковић.


"Последњих дана повећан је број грађана који долазе у Спортску халу да се вакцинишу.Трећу дозу дневно прими од 150 до 200 грађана и она је врло значајна за старије грађане јер ће им помоћи да ојачају имунитет и уколико се заразе имаће благу клиничку слику и лечење ће бити у кућним условима", каже др Никола Трајковић кооординатор за имунизацију.


"Преко 3000 грађана са територије града Врања примило је трећу дозу вакцине што представља 10% комплетно вакцинисаних људи са нашег подручја. Имамо преко 29.000 комплетно вакцинисаних грађана а прву дозу је примило око 31.000 људи. Дневно се вакцинише око 400 грађана, а поред Врањанаца, повећан је и број грађана из Бујановца и Косовског Поморавља . Због почетка школске године, повећан је и број студената који долазе да приме неку од понуђених доза", износи податке др Никола Трајковић кооординатор за имунизацију.


Вакцинација у сеоским срединама биће организована увек када представници месних заједница покажу интересовање да се то учини у њиховим селима, каже доктор Трајковић и апелује на све грађане да се што пре подвргну вакцинацији како би се створио колективни имунитет и самим тим спречило даље ширење вируса.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 09 септембар 2021 12:49

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Пренос моштију у Спомен костурницу манастира Свети Никола - Радио Телевизија Врање https://t.co/5gSUX729Z3 via… https://t.co/FBVg3Y12m4
Градоначелник: Стадион по УЕФ-а стандардима утицаће на развој града - Радио Телевизија Врање… https://t.co/XImMUgmYUz
Отвара се Школа за мале истраживаче - Радио Телевизија Врање https://t.co/8frrx5gjEL via @tripplesworld https://t.co/TLADecdDPJ
Follow RTV Vranje on Twitter