Одштампајте ову страницу

Епидемиолог Станковић: Почетак вакцинације завршни ударац ковиду

Почетак вакцинације у Србији, представља специфичан начин борбе против вируса корона, који би требало да доведе до стицања колективног имунитета.

Ипак, тај процес ће трајати и због тога сви и даље треба да поштују превентивне заштитне мере, јер је висок проценат заражавања у округу.

Значајан је данашњи дан у нашој земљи, због почетка вакцинације против вируса корона, који је изазвао пандемију, зауставио свет и црним словима обележио годину која је на измаку.

"Ово је завршни ударац корона вирусу, ово је последња офанзива борбе против корона вирусне инфекције, одлучујући корак у сузбијању пандемије. До сада смо располагали само неспецифичним методама борбе, сада је то специфична метода, када ће бити вакцинисано становништво, масовне вакцинације и у свету и код нас. Добро је што се почело са вакцинисањем најризичнијих категорија становништва, јер статистички показатељи говоре да је највећи број смртних исхода био међу старијом  популацијом", каже епидемиолог.

И поред тога морамо да настваимо са поштовањем мера, истиче епидемиолог.

Ситуација у Пчињском округу је и дање ванредна, јер је обољевање на нивоу од 30 посто.

"Заражено је још 99 особа, од 326 одговорених узорака током јучерашњег дана. Највише је у Врању 70 новооболелих, 8 у Сурдулици, 6 у Владичином Хану, 9 у Бујановцу, по једна у Прешеву и Босилеграду и 4 у Трговишту. Добро је то што се већи број пацијената који се отпушта из болница, а мањи је број пријема на хоспитализацију, мањи је број тежих клиничких слика, мањи број првих прегледа", истиче др Станковић.

У ковид амбуланти АТД током јучерашњег дана обављена су 264 прегледа, а укупан број првих прегледа је 115.

У ковид болницама ЗЦ Врање хоспитализовано је 111 пацијената. Од тог броја 102 су позитивна на коронавирус.

Са бронхопнеумонијом је 110 пацијената, на кисеонику 56.

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 24 децембар 2020 13:41

Сродни чланци