Одштампајте ову страницу

Епидемиолог Станковић: Прележао сам корону али настављам борбу на сузбијању вируса у средини у којој живим

Саговорник у рубрици Они су победили је епидемиолог др Слађан Станковић. Од марта када је почела корона он интензивно сарађује са нашом кућом и информише нас и грађане Врања о свим детаљима и подацима који се односе на корона вирус. Овога пута, откривамо вам нешто што можда нисте знали. Овај доктор је на данашњи дан пре два месеца оболео од короне и захваљујући пре свега, оптимизму и подршци породице, добио битку против ове опаке болести.  Своје искуство поделио је са нама.

Од 6. марта када је први пут регистровано оболевање од корона вируса у Србији доктор Слађан Станковић је свакодневно по 12 и више сати дневно био на радним задацима.

Професионално и са пуно пажње бавио се епидемиолошким истраживањима, испитивањима и узорковањима.

С обзиром да је корона била непознаница за све, био је довољан тренутак непажње да се неко зарази. Управо то се десило епидемиологу Станковићу.

- До уласка вируса у мој организам дошло је на послу и то у тренуцима краткотрајних пауза, узимања оброка или испијања кафе. И поред тога што сам носио маску у затвореном простору, довољан је био тренутак непажње да се заразим, каже епидемиолог.

Хронични бронхитис који је био присутан код доктора претходних година као и хипертензија, експонираност и умор су били додатни фактори који су допринели заражавању, објашњава Станковић.

Симптоми су били кашаљ, општа слабост организма, губитак апетита и уследила је коначна дијагноза, упала плућа.  

 - У тренуцима када сам имао корону код мене је постојао страх од фаталног исхода али ипак сам се трудио да оптимизам и вера у излечење преовладају. У тим тренуцима се помолимо и Богу и ослонимо се на све оно што нам може помоћи, искрен је др Слађан.

Подршка породице је најбитнија и да није било ње, не знам како бих из овога изашао, каже наш саговорник.

-Овом приликом желим да се захвалим супрузи и детету на неизмерној пажњи, љубави и неговању. Они су били највећи мотивациони фактори да у тренуцима када је све неизвесно, размишљам позитивно. Верујем да је много теже изаћи из таквог стања у самоћи.

Данас, након свега др Станковић се осећа добро и нема никаквих последица. Задовољан је што је победио вирус у себи али жели да, како каже, победи и вирус пред собом, у средини у којој живи. Он наставља борбу  на сузбијању и спречавању ширења вируса како би се пандемија коначно зауставила. Његови савети које свакодневно дели где год се налази, а и искуство које је стекао прележавши корону су врло драгоцени и важни за све који му се обрате. 

А он је како каже на располагању свима, што је потврдио много пута до сада. 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 09 септембар 2020 16:55

Сродни чланци