Отворена трећа ковид болница у Врању

Због повећаног броја заражених од ковид инфекције отворена je трећа ковид болница која се налази у згради Физикалне медицине.

Са пацијентима ће радити пет медицинских тимова а у овој ковид болници има 35 кревета. Иначе, у преостале две ковид болнице у Врању тренутно је збринуто 110 пацијената, рекла је за нашу кућу директорка Здравственог центра у Врању др Љиљана Антић.

Она је истакла да се у ковид болницама у Врању налазе пацијенти са лакшим и средњим обликом бронхопнеумоније.

Уколико пацијенти имају тежи облик бронхопнеумоније, шаљу се ка терцијалној установи у Нишу. Поред тога, данас је пет пацијената са ковид инфекцијом упућено у Сурдулицу.

Сви остали који су са асимптоматским тегобама се налазе у својим кућама у изолацији која траје 14 дана.

Што се тиче медицинског особља, 19 медицинских сестара и неколико лекара је заражено ковидом. Више њих је у кућној изолацији а три доктора се лече у ковид болници, наглашава Антићева.

Здарвствени центар је добро организовао рад са пацијентима. Искуство које имамо од почетка короне нам је помогло и за сада са нашим здравственим радницима успевамо да организујемо рад у три ковид болнице у Врању, каже др Антић и додаје да у ковид болници у згради АТД-а последњих седам дана дневно има и преко 200 пацијената.

Повећаван је број медицинских екипа. Ту се јављају сви пацијенти са респираторним сметњама и због тога је повећан број пацијената. Гужве се стварају због тога што пацијенти на једном месту добијају комплетан  преглед који подразумева  преглед лекара, лабораторијски и ренгенски преглед а потом и тест на корону уколико се процени да треба да се ради.

Потрудили смо се да им олакшамо чекање, постављене су клупе а Водовод је поставио и цистерну са водом како би пацијентима који чекају било пријатније, каже директорка Здравственог центра.

У ковид амбуланти у АТД-у рендген апарат је стар и рок његовог трајања је при крају. Министарство здравља нам је послало нови дигитални фиксни рендген апарат , тако да сада функционишу оба и због тога су се гужве растеретиле.

Има довољан број писиар као и брзих тестова а лекар процењује који тестови ће се радити. 

На друштвеним мрежама се појавила информација о акцији хуманих људи који желе да донирају Здравственом центру неопходна средства за рад. Др Љиљана Антић је рекла да Министарство здравља редовно снабдева Здравствени центар у Врању заштитном опремом , медикаментима и свим неопходним средствима за рад и захвалила се свим људима добре воље који дају донације и мисле на здравствене раднике у Врању.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено субота, 04 јул 2020 17:14

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Укинута ванредна ситуација - Радио Телевизија Врање https://t.co/9xUB5T2oXw via @tripplesworld https://t.co/MBhXCrklrm
Милица и Катарина на Републичком такмичењу младих талената - Радио Телевизија Врање https://t.co/fST75lNBhZ via… https://t.co/AYGcmoBABb
Јако невреме у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/ViPTAmme7n via @tripplesworld https://t.co/v1o4t0owov
Follow RTV Vranje on Twitter